Class 10 chapter Agriculture One Mark Questions

Class 10 chapter: Agriculture.With our One Mark Questions you will surely Score excellent marks in your exams.We will provide you Efficient notes for your board exams.

Generally, marks are detected in One Mark Questions in social science. Centurion Knowledge will provide you All expected one Mark Questions from all chapters. Class 10 sst notes here!

Chapter Agriculture One Mark Questions

Here, you will get one Mark questions of chapter Agriculture which will also cover your Objective type Questions,MCQs based questions and one word questions/answers.

Chapter : Agriculture

One Mark Questions

1) What is Subsistance Farming?       
Answer: The farming in which farmers cultivate their crops to sustain their families.

2) What is Commercial Farming?          
Answer: Farming in which production is mainly done for market use.

3) Which type of farming is practised on Small areas of land with the help of primitive tools ? 
Answer: Primitive subsistence agriculture.

4) Name any two primitive tools used in primitive subsistence agriculture.
Answer: Hoe and Deo.

5) Which type of farming depends upon Monsoon and Natural Fertility? 
Answer: Primitive subsistence agriculture.

6) Which type of farming is also known as Slash and Burn Agriculture?
Answer: Primitive Agriculture.

7) In which type of farming , Land Productivity is lower ? 
Answer: Primitive subsistence agriculture.

8) Name the Different Names of Slash and Burn Agriculture around the world? 
Answer: Milpa in Mexico, Conuco in Venezuela, Rosa in 
Brazil, Mosole in Central America, Ladang in Indonesia, Ray in Vietnam.

9) In which type of farming , Farmers continue to obtain Maximum output from limited land?
Answer: Intensive Subsistence agriculture.

10) In which type of farming, there is enormous pressure on land? 
Answer: Intensive Subsistence agriculture.

Chapter Agriculture important one Mark questions

11) Which Reason is responsible for decreasing size of land Holdings? 
Answer: Right to Inheritance.

12) Which type of farming Acts as a Link between Agriculture and Industry? 
Answer: Commercial Farming.

13) Name any one type of Commercial Farming? 
Answer: Plantations.

14) Name any three Kharif crops
Answer: Paddy, Maize, Bajra.

15) Name any three Rabi crops.
Answer: Wheat, Barley, Peas.

16) Name the Kharif crop which requires High temperature and annual rainfall above 100 cm.
Answer: Rice.

17) Which is largest producer of Rice in world? 
Answer: China ranks first, india ranks second.

18) Which Rabi crop requires Cool growing season and Bright sunshine at the time of ripening? 
Answer: Wheat .

19) Name two important Wheat growing Zones in India ? 
Answer: Ganga- Satluj Plains , Black soil region of Deccan.

20) Which Crop is known as Coarse Grains? 
Answer: Millets.

21) Which type of Millet is rain fed crop, mostly grown in moist areas which hardly needs Irrigation? 
Answer: Jowar.

22) Which type of Millet is crop of dry regions and grown on red, black, sandy, loamy Soil?
Answer: Ragi.

Most Important one Mark questions of chapter Agriculture

23) Which State is largest producer of Jowar in India? 
Answer: Maharashtra.

24) Which State is largest producer of Ragi in India? 
Answer: Karnataka.

25) Which State is largest producer of Bajra in India? 
Answer: Rajasthan.

26) Which Crop can be used as both Food and Fodder?
Answer: Maize.

27) Which Crop grows well in old Alluvial soil?
Answer: Maize.

28) In which State , Maize is also grown in Rabi season? 
Answer: Bihar.

29) Which country is largest producer of Pulses ? 
Answer : India.

30) Which country is largest consumers  of Pulses? 
Answer: India.

Frequently asked One Mark questions of chapter Agriculture

31) Name any two features of Pulses? 
Answer: 1) They need less moisture and Even survive in Dry conditions.
2) Major Source of protein in Vegetarian Diet.

32) Which Crop is grown in Rotation with Other Crops ? 
Answer: Pulses.

33) Which type of Pulses is not helping in Restoring Soil Fertility ? 
Answer: Arhar ( Tur).

Chapter Agriculture one mark questions, Chapter Agriculture one word questions ,Chapter Agriculture objective questions, Chapter Agriculture objective type questions, Chapter Agriculture mcq questions, Class 10 Chapter agriculture one Mark questions
Grapes plantation

34) Which Crop is Tropical as well as Subtropical ? 
Answer: Sugarcane.

35) Which Crop needs manual Labour from Sowing to Harvesting? 
Answer: Sugarcane.

36) Which is largest producer of Sugarcane in the world? 
Answer: Brazil.

37) Which State is largest producer of Sugarcane ? 
Answer : Uttar Pradesh.


38) Which country is largest producer of Oilseeds? 
Answer: China .

39) Which country is second largest producer of Oilseeds? 
Answer : India.

40) How much Area is covered by Oilseeds in India?
Answer: 12% of total Cropped Area.

Join Us On Telegram

41) Name any two features of Oilseeds . 
Answer: 1) Most of these are Edible.
2) They can be used in Cooking mediums.

One Word questions and answers of Chapter Agriculture

42) Which Oilseed accounts about half of the Major Oilseeds produced in the Country?
Answer: Groundnut.

43) Which State is largest producer of Groundnut in India? 
Answer: Gujrat.

44) Name two Rabi Oilseed crops .
Answer: Linseed and Mustard.

45) Which Oilseed is Kharif crop in north India and Rabi crop in South India? 
Answer: Sesamum.

46) Which Oilseed can be grown in  both Kharif and Rabi Seasons?
Answer: Castor Seeds.

47) Name the drink crop at first presented by British in India. 
Answer: Tea.

48) "High humidity is good for cultivation of  tea". Why?
Answer: High humidity helps in the development of tender leaves.

49) What is India rank in leading producer of Tea in world in 2008? 
Answer: Third Rank.

50) From which country Arabica variety is initially brought to India? 
Answer: Yemen.

51) On which hills in India , Coffee was First cultivated? 
Answer: Baba Budan Hills.

52) Which country is largest producer of Fruits and Vegetables ?
Answer: China.

Objective type questions of chapter Agriculture

53) How much India produce in world Vegetables?
Answer: 13% of World vegetables.

54) Which is Equatorial Crop?
Answer: Rubber.

55) Which State is largest producer of Rubber ? 
Answer: Kerala.

56) What is Sericulture? 
Answer: Rearing of Silkworms for the creation or production of silk .

57) Which Crop Requires 210 frost free days ?
Answer: Cotton.

58) Which fibre is known as Golden Fibre? 
Answer: jute.

59) Which State is largest producer of Jute in India? 
Answer: West Bengal.

Topic: Technological Reforms (One Mark questions of chapter Agriculture)

60)What was main Focus of Our first five year plan towards Agriculture?
Answer: Land Reforms.

61) Write Full Form Of KCC? 
Answer : Kissan Credit card.

62) Write Full Form Of PAIS?
Answer: Personal Accident Insurance Scheme.

63) Which Movement is known as Blood less Revolution?
Answer: Bhoodan - Gramdan Movement.

64) Write Full Form Of ICAR? 
Answer: Indian Council of Agricultural Research.

65) Which is keyword today alternative of Green Revolution? 
Answer: Gene Revolution.

66) Name Two Biodiesel Crops .
Answer: Jatropha and JoJoba 

67) Name Cotton Industries of Britain which flourished due to Export of Good Quality Cotton From India?
Answer: Manchester And Liverpool.

Extra One Word questions and answers of Chapter Agriculture


1) What is name of Slash and Burn Agriculture in Manipur?
Answer: Pamlou.

2) What is name of Slash and burn agriculture in Dipa district of Chhattisgarh?
Answer: Pamlou.

3) What is name of Slash and Burn Agriculture in Madhya Pradesh?
Answer: Bewar or Dahiya.

4) What is name of Slash and Burn Agriculture in Andhra Pradesh?
Answer: Podu or Penda.

Related Articles:






5) What is name of Slash and Burn Agriculture in Odisha?
Answer: Pama Dabi or Koman or Bringa.

6) What is name of Slash and Burn Agriculture in Western Ghats?
Answer: Kumari.

7) What is name of Slash and Burn Agriculture in South- Eastern Rajasthan?
Answer: Valre or Waltre.

8) What is name of Slash and Burn Agriculture in Himalayan Belt ?
Answer: Khil.

9) What is name of Slash and Burn Agriculture in Jharkhand?
Answer: Kuruwa.

10) Name any two dry crops.
Answer: Jawar and Bajra.

11) What is Truck Gardening ?
Answer: The cultivation of vegetables for direct sale to the consumers and restaurants.

12) What is Floriculture ?
Answer: The cultivation of flowers is called floriculture.

13) What is Pisciculture ?
Answer: The breeding of fishes in specially developed ponds is called pisciculture.

14) What is viticulture ?
Answer: The cultivation of grapevine for the production of grapes is called viticulture.


Chapter Agriculture One Mark Questions

Good luck For Your Exams.Here,Agriculture chapter class 10 One Mark Questions.We covered the summary of chapter Agriculture through One Mark Questions.

Previous Post Next Post