Class 10 Chapter Nationalism in India One Mark Questions

Class 10 history chapter No 3 : Nationalism in India. All one Mark questions are covered. Here, you will get full overview of chapter through One Mark Questions.


Generally, marks are detected in One Mark Questions in social science. Centurion Knowledge will provide you All expected one Mark Questions from all chapters.Make Sure you do not lose marks in chapter Nationalism in India One Mark Questions.Class 10 sst notes here !

Chapter Nationalism in India One Mark Questions

Check your Knowledge through one Mark Question of chapter Nationalism in India.These One Mark questions of chapter Nationalism in India also covers your MCQs based questions and objective questions. Can you guess how many one Mark questions are there ?

Chapter : Nationalism in India

One Mark questions

1) What do mean you by Forced Recruitment ?
Answer: A method by which colonial government forced the people to join the Army. 

2) Name any two consequences of World War 1 .
Answer: 1) Custom duties were raised.
2) Income tax was introduced.
3) People were called upon to join British Army.

3) Name One Positive Impact of World War 1 on India.
Answer: Indian Industrial production boomed Up.

4) Which Epidemic was responsible for crop failure in India during World War 1 ?
Answer: Influenza.

5) How many people of India died due to famines and epidemic during 1920s ?
Answer: According to Census of 1921 , 12 to 13 Million people died due to Famines and Epidemic during 1920s.

6) In which Year , Gandhi ji returned to India from South Africa ?
Answer: 1915.

7) Define Satyagraha ?
Answer: It highlights the power of truth and need to search for truth. It is not physical force to fight oppressor.

8) When Gandhiji travelled to champaran in Bihar to fight oppressive Plantation system ?
Answer: 1916.

9) Name the Two Satyagrahas which were not against British rule .
Answer: Champaran Satyagraha of 1916 and Ahmedabad Satyagraha of 1918.

10) What do you mean by Rowlatt Act ?
Answer: Under it , Government could arrest anyone without a warrant and imprison him without the trial. Further, It gave power to British government to repress political organizations.

11) When was Satyagraha started against Rowlatt Act in India.
Answer: On 6 April 1919 , it started with Hartal.

Chapter Nationalism in India most important one Mark questions

12) Local leaders were arrested during Rowlatt Satyagraha from ________.
Answer: Amritsar.

13) Which important leader was barred from entering Delhi during Rowlatt Satyagraha ?
Answer: Mahatma Gandhi.

14) Where was Martial law imposed in 1919 ?
Answer: Martial law was Imposed in Punjab.

15) Infamous Jallianwala Bagh Massacre took place on ____________.
Answer: 13 April 1919.

16) Which village was bombed during Jallianwala Bagh Massacre ?
Answer: Villages around Gujranwala in punjab ( now in Pakistan ) were bombed.

nationalism in india one mark questions, nationalism in india one word questions, nationalism in india class 10 questions and answers, nationalism in india objective questions, nationalism in india mcq,nationalism in india class 10 mcq online test, mcq on nationalism in india class 10, nationalism in india one mark questions class 10
Mahatma Gandhi

17) What do you mean by Khilafat Issue ?
Answer: Ottaman Turkey was defeated in World War 1. There were rumours that a harsh peace treaty was going to be imposed on Emperor of Turkey ( spiritual head of Islam ).

Join Us On Telegram

18) When was Khilafat Committee formed ?
Answer: Khilafat Committee was formed in March 1919 in Bombay ( Mumbai).

19) Name Two Muslim Leaders of Khilafat Movement in India .
Answer: Muhammad Ali and Shaukat Ali.

20) When Hind Swaraj book was published ?
Answer: 1909.

21) Who was the author of Hind Swaraj book ?
Answer: Mahatma Gandhi.

22) Which book declared that british rule was established in India with the cooperation of indians ?
Answer: Hind Swaraj book.

Chapter Nationalism in India Frequently asked One Mark Questions

23) In Which session of Congress, Gandhi ji convinced other leaders of the need to start Non Cooperation Movement ?
Answer: Calcutta session of Congress in September 1920.

24) Non Cooperation Movement was launched in the support of _________.
Answer: Khilafat Movement and Swaraj.

25) In which session of Congress, Non Cooperation Movement was adopted ?
Answer: Nagpur Session of Congress in December 1920.

Related Articles:






26) Define Boycott ?
Answer: A form of protest or demonstration in which people refuse to deal and participate in activities.

27) When does Non Cooperation Khilafat Movement started ?
Answer: January 1921.

28) With the participation of which class , Non Cooperation Movement started in the cities.
Answer: Middle class participation.

29) Which city did not boycott council elections during Non Cooperation Movement ?
Answer: Madras.

30) Which Party of Madras did not boycott council elections during Non Cooperation Movement ?
Answer: Justice Party (Party of Non Brahmans).

31) What was impact of non cooperation movement on Foreign cloth ?
Answer: Foreign cloth value fell from Rs 102 crore to Rs 57 crore.

Join Us On Telegram

32) Which type of cloth was worn by people in place of foreign cloth during Non Cooperation Movement ?
Answer: Khadi cloth.

33) What were limitations of Non Cooperation Movement in the cities ?
Answer: 1) Foreign cloth was cheaper than khadi cloth and poor people could not afford to buy khadi cloth. 
2) There were no alternative Indian Institutions for students. 

One word Questions and answers of Chapter Nationalism in India

34) Who led the peasants in Awadh during Non Cooperation Movement ?
Answer: Baba Ramchandra.

35) Who was Baba Ramchandra ?
Answer: He was Sanyasi who had earlier been to Fiji as an indentured Labourer.

36) Who were the Oppressors in Awadh during Non Cooperation Movement ?
Answer: Talukdars.

37) When was Oudh Kisan Sabha set up ?
Answer: By October 1920, Oudh Kisan Sabha was set up by Jawaharlal Nehru, Baba Ramchandra and other leaders.

38) In How much Time, 300 branches of Oudh Kisan Sabha was set up ?
Answer: Within a Month, Over 300 branches of Oudh Kisan Sabha were set up.

39) What Violence spread in the Countryside During Non cooperation Movement ?
Answer: The Houses of talukdars and merchants were attacked, grains boards were taken over and bazaars were looted.

40) Which Movement was not approved by Congress as a form of Struggle during early 1920s ?
Answer : Militant Guerrilla Movement.

41) Where did Militant Guerrilla Movement spread in India in early 1920s ?
Answer: Gudem Hills of Andhra Pradesh.

42) Who led the tribal prasants in the Gudem Hills of Andhra Pradesh During 1920s ?
Answer: Alluri Sitaram Raju.

43) Who was proclaimed "Incarnation of God" by the Rebels During 1920s in Andhra Pradesh ?
Answer: Alluri Sitaram Raju.

44) When was Alluri Sitaram Raju captured and hanged ?
Answer: 1924.

Important One word Questions and answers of Chapter Nationalism in India

45) What Violence spread in the Gudem Hills of Andhra Pradesh During Non cooperation Movement ?
Answer: Gudem Rebels attacked police stations, killed British officials and carried on Guerrilla Movement for achieving Swaraj.

46) For Plantation Workers in Assam , Swaraj means _________.
Answer: Swaraj means right to move freely in and out of the confined spot. Moreover, It also meant retaining a link with their own villages.

47) Under Which Act , Plantation Workers were not allowed to leave the tea gardens without permission ?
Answer: Inland Emigration Act.

48) When was Inland Emigration Act passed ?
Answer: 1859.

49) Does Plantation Workers in Assam reached their Destination ?
Answer: No, They were caught by the police and beaten up on their way .

50) When Mahatma Gandhi withdrawal the non cooperation Movement ?
Answer: In February 1922, Gandhi withdrawal the Non cooperation Movement.

51) After the withdrawal of which Movement, Gandhiji felt that satyagrahis needed to be properly trained for Mass Struggles ?
Answer: Non cooperation Movement.

52) Who formed the Congress khilafat Swarajya Party Within the Congress ?
Answer: C.R Das and Motilal Nehru.

53) What was responsible for agricultural Goods began to fall from 1926 ?
Answer: Worldwide Economic Depression.

54) Why people boycotted Simon Commission ?
Answer : Because Commission did not have a single indian Member.

55) When was Simon Commission organised ?
Answer: Simon Commission was organised in 1927.

56) When Simon Commission arrived in India ?
Answer: Simon Commission arrived in india in 1928, it was greeted with "Go Back Simon".

Objective type questions of chapter Nationalism in India

57) Who announced the "Dominion Status" for India ?
Answer: Viceroy Lord Irwin.

58) When was Dominion Status announced for India ?
Answer: October 1929.

59) Does Congress Went to London for First Round Table Conference ?
Answer: No, they boycotted first Round Table Conference.

60) Which Session of Congress announced Purna Swaraj as its ultimate goal ?
Answer: Lahore Session of Congress in December 1929.

61) Which Date was declared as the Independence day of India by lahore Session of Congress in December 1929 ?
Answer: 26 January 1930.

Civil Disobedience movement (Rise of Nationalism in Europe One Mark Questions)

62) When Mahatma Gandhi sent letter to lord Irwin stating his 11 demands ?
Answer: On 31 January 1930.


63) When Mahatma Gandhi started his Famous Salt March ?
Answer: Gandhi ji started his Famous Salt March on 12 March 1930 and reached Dandi on 6 April 1930.

64) When was Abdul Ghaffar Khan arrested ?
Answer: He was arrested in April 1930.

65) Who was arrested month later after Abdul Ghaffar Khan arrest ?
Answer: Mahatma Gandhi was arrested in May 1930.

66) What was Consequence of Mahatma Gandhi arrest in may 1930 ?
Answer: Industrial working classes in Sholapur attacked police buildings, municipal buildings, railway stations.

67) When Gandhiji entered into the pact with Lord Irwin ?
Answer: On 5 March 1930, Mahatma Gandhi entered into the pact known as "Gandhi Irwin pact".

68) When was Second Round Table Conference passed ?
Answer: December 1931.

69) Who were deeply dissatisfied when the movement was called off in 1931 without the revenue rates being reduced ?
Answer: Jats of Uttar Pradesh and Patidars of Gujarat.

70) Name the participants of Civil Disobedience Movement ?
Answer: 1) Peasants
2) Small Tenants
3) Industrialists
4) Industrial workers
5) large number of Women 

71) When was  Indian Industrial and Commercial Congress formed ?
Answer:1920.

Very-short questions and answers of Chapter Nationalism in India

72) Write the full form of FICCI ?
Answer: Federation of the Indian chamber of Commerce and industries( FICCI ).

73) When was FICCI  formed ?
Answer: 1927.

74) Name Some prominent industrialists.
Answer: Purshottamdas Thakurdas and GD Birla.

75) Which working classes did not engaged in the Civil Disobedience Movement ?
Answer: Industrial Workers except Nagpur region.

76) When was strikes by railway workers during civil disobedience Movement ?
Answer: 1930.

77) When was strikes by Dock workers during civil disobedience Movement ?
Answer: 1932.

78) Why Congress had rejected the dalits for a long time ?
Answer: For fear of offending the santanis.

79) Who were Sanatanis ?
Answer: The conservative high caste Hindus.

80) Where dalit organisations were quite strong during civil disobedience movement ?
Answer: Dalit organisations were particularly strong in the Maharashtra and Nagpur region.

81) Who formed the Depressed Classes Association ?
Answer: Dr BR Ambedkar formed Depressed Classes Association in 1930.

82) Which community felt alienated after the decline of non Cooperation Khilafat Movement in India ?
Answer: Muslim Community.

83) Name one important leader of Muslim league ?
Answer: Mohammed Ali Jinnah.

Extra One word Questions and Answers of Chapter Nationalism in India

84) Who was president of Muslim league ?
Answer: Sir Muhammad Iqbal.

85) When was All parties conference held ?
Answer: 1928.

86) Who opposed the demand for separate electorates at the all parties conference in 1928 ?
Answer: M.R. Jayakar of the Hindu Mahasabha organization.

87) Who created the image Bharat Mata ?
Answer: Bankim Chandra chattopadhyay.

88) Who painted the image "Bharat Mata" ?
Answer: Abanindranath Tagore.

89) Who wrote Vande Mataram ?
Answer: Bankim Chandra chattopadhyay.

90) What is Vande Mataram ?
Answer: Hymn to the motherland.

91) Who is author of novel Anandamath ?
Answer: Bankim Chandra chattopadhyay.

92) Who published the folklore of Southern India ?
Answer: Natesa Sastri.

93) Name the colours of flag which was designed during Swadeshi Movement in Bengal ?
Answer: Tricolour flag ( Red , green and Yellow ).

94) Who designed the Swaraj flag ?
Answer: In 1921, Mahatma Gandhi designed the Swaraj flag.

95) Name the colours of Swaraj flag designed by Gandhiji ?
Answer: Tricolour flag ( Red, green and white ).

96) When was Hindustan Socialist Republican army founded ?
Answer: 1928.

Chapter Nationalism in India One Mark Questions Conclusion

Right Now, Class 10 history chapter Nationalism in India One Mark Questions.In this Article,We cover Summary of Chapter Nationalism in India through One Mark Questions.In Nationalism in india chapter, You will learn about freedom Struggles, various Movements, leaders that led those Movements.Moreover, How nationalism spread throughout the country through slogans, images,etc.

If you have more than your need ,then simply share it with those who need it.
Previous Post Next Post