Class 10 Chapter Resources and development One Mark Questions

Geography chapter 1 of class 10 : Resources and development One Mark Questions.In this article, all one Mark Questions are covered of chapter resources and development.

Generally, marks are detected in One Mark Questions in social science. Centurion Knowledge will provide you All expected one Mark Questions from all chapters. Class 10 sst notes here.

Chapter Resources and Development One Mark Questions

Class 10 Geography chapter resources and development One Mark Questions will also cover your Objective type Questions,MCQs based questions and one word questions/answers.

One Mark questions

Chapter: Resources and Development

1) What do you mean by Resource?
Answer: Everything available in our environment which can be used for our needs. It should be technically accessible, culturally acceptable and economically feasible .

2) Through which human beings interact with nature ?
Answer: Technology.

3) On the grounds of origin , Resources can be classified into which categories ?
Answer: Biotic and Abiotic resources.

4) On the grounds of exhaustibilty, Resources can be classified into which categories?
Answer: Renewable and Non Renewable Resources.

5) On the grounds of ownership, resources can be classified into which categories?
Answer: Individual (single person) , Community (society), National and International Resources.

6) On the grounds of status of Development, resources can be classified into?
Answer: Potential, Developed, Stock and Reserves.

7) One Nautical mile is equal to how many Kms?
Answer: 1.8 kilometres.

8) What are Biotic resources? 
Answer: These are obtained from Biosphere and have life in them.

9) What are Renewable Resources? 
Answer: Resources which can be replenished by Physical, chemical, mechanical processes. Example: Solar energy.

10) What are Non Renewable Resources? 
Answer: They take millions of years in their formation. They are one time usable and once used they get exhausted.

11) On the basis of Ownership, Resources are classified into ?
Answer: Individual Resources ,Community owned resources ,National resources and International Resources.

12) Which resources are included in international Resources? 
Answer: Resources ahead 200 Nautical miles of exclusive economic zone.

13) What are Stock Resources ?
Answer: Resources which can be used, but human beings do not have proper technology to access these resources.

14) What are Developed Resources? 
Answer: Resources which are identified. Their quality and quantity have been also determined for utilisation.

Chapter Resources and Development Important One Mark Questions

15) What are Reserved Resources? 
Answer: Resources which can be used with the help of Technology, but their use has been not started.They are reserved for future.
            
16) What is sustainable development?
Answer: Development should occur without damaging the environment. It should not deal with needs of future generations.

17) When and where was first international Earth summited ? 
Answer: In June 1992 in Brazil.

Join Us On Telegram

18) Name one special feature of Agenda 21?
Answer: local government should draw its local agendas.

19) Name the  regions which are rich in  mineral deposits but lacks in tidal energy.
Answer: Jharkhand, Chhattisgarh, Madhya Pradesh.

20)  Which region is rich in cultural heritage but lacks in water and infrastructure ?
Answer: Cold Desert of Ladakh.

21) When was Brundtland Commission reported?
Answer: In  1987.

22) "There is the abundant for everybody need and not for anybody Avarice and selfish people". Who said these words.
Answer: Mahatma Gandhi.

23) Who advocated the Resources Conservation For the first time at International Level?
Answer: Club of Rome in 1968.

29) Who was the writer of book "Small is Beautiful"?
Answer: Schumacher.

30) In which book , Gandhian Philosophy was once again presented?
Answer: In 1974 , Book - Small is Beautiful.

Chapter Resources and Development Most Important One Mark Questions

31) In which book ,Brundtland Commission report (1987) was published.
Answer: Our Common Future.

32) How much land area in India is plain?
Answer : 43% of total Land Area.

33) How much land area in India is mountainous? 
Answer: 30% of Land Area in India.

34) How much area in India  is covered with plateau? 
Answer: 27% of Total land Area.

35) What is Net Sown Area ?
Answer: Area sown once in Agricultural year.

36) Define Gross Cropped Area
Answer: Area sown more than once in agricultural year plus net sown area is called Gross cropped area.

37)  Give any two physical components which decide land use pattern.
Answer: Topography and Climate.

38) Give  any two human components which decide land use pattern.
Answer: Population Density ,Cultural Tradition and Technological Capabilities.

39) Name any two States where net planted territory  (Net sown Area) is high.
Answer: Punjab and Haryana.

40) Name one State where net sown area is low?
Answer: Arunachal Pradesh.

41) How much geographical area for forests is outlined by National forest policy(1952)?
Answer : 33% of Geographical area.

42) Name one conservative measure in deserts to prevent land Degradation.
Answer: Growing of thorny Bushes.

43) Name one Conservative measure to prevent over Irrigation?
Answer: Drip Irrigation .

44) In 2000, How many hectares are of degraded Land?
Answer: 130 Million of Hectares.

45) How over Irrigation is responsible for land degradation?
Answer: Water logging leads to increase in salinity and alkalinity of soil.

Frequently asked One Mark Questions of Chapter Resources and Development

46) Name two states where overgrazing is main cause of Land degradation.
Answer: Rajasthan and Madhya Pradesh.

47) Name two states where over irrigation is main cause of  land degradation.
Answer: Punjab and Haryana.

48) How mineral processing industries is responsible for land degradation?
Answer: It retards the process of Infiltration of water.
  
49) Which soil is most comprehensive soil in India?
Answer: Alluvial Soil.

50) Name three important river systems which play a key role in formation of alluvial soil.
Answer: Indus, Ganga and Brahmaputra .

51) Which soil extend in Rajasthan and Gujarat through a narrow corridor?
Answer: Alluvial Soil.

52) Which soil is found in deltas of Mahanadi ,Godavari  and Krishna rivers?
Answer: Alluvial Soil.

53) Which soil is also known as regur soil?
Answer: Black Soil.

54) Which crop is ideal for  growing in Black Soil?
Answer: Cotton.

55) Which soil develops on crystalline igneous rocks? 
Answer: Red Soil.

56) Which soil is found in piedmont region  of Western Ghats ?
Answer: Red and Yellow Soil.

57) Why Red soil is reddish in colour?
Answer: Due to circulation of iron in crystalline and metamorphic rocks.

58) Why Yellow soil is yellowish in colour?
Answer : When red soil looks in hydrated form.Its colour changes from Red to yellow.

59) What do you mean by Leeching?
Answer: When nutrients of topsoil are washed away due to heavy rains.

60) Which soil range from red to brown in colour?
Answer: Arid Soil.

Related Articles:






61) Why Arid soil lacks humus Content and moisture?
Answer: Arid soil is found in dry areas.Due to high temperature,evaporation is faster and decomposers are destroyed.

One word Questions and Answers of Chapter Resources and Development

62) Which soil restricts Infiltration of water?
Answer: Arid soil .

63) Why lower perspective of Arid soil is  enclosed by kanker Nodules?
Answer : Because of increasing calcium content downwards.

64) Which soil is saline in nature and sandy in texture?
Answer: Arid soil.

65) Which soil is found in hilly areas where sufficient rainforests are available?
Answer: Forest soil.

66) What is the another name of of old alluvial?
Answer: Banger.

67) Which soil is loamy and silty in valley sides?
Answer: Forest soil.

68) What is another name of new Alluvial?
Answer: Khadar.

69) Which soil is coarse grained in the upper slopes of mountains?
Answer: Forest soil.

70) Which soil is more alkaline in drier sides?
Answer: Alluvial Soil.

71) Which soil  is acidic with low humus content and experience denudation?
Answer: Forest soil.

72) Name any two special features of Banger?
Answer: It contain less fine particles and have high concentration of kanker nodules.

Chapter Resources and Development Objective type Questions

73)  Name the facters which determine the formation of black soil.
Answer: Climate conditions along with parent rock material.

74) Which soil is build up of Lava flows ?
Answer: Black Soil.

75) Which soil is found in basalt Region?
Answer: Black Soil.

76) Which State is having most laterite soil?
Answer: Karnataka.

77) Which soil is well known for their holding ability of humidity ?
Answer: Regur Soil or black soil.

78) In which content, black soil is poor?
Answer: Phosphoric contents.

79) What does "Later " word means?
Answer: Brick .

80) Which soil develops in areas of high rainfall and high temperature?
Answer: Laterite soil.

81) Why humus content of laterite soil is low?
Answer: Because decomposers like bacteria gets destroyed due to high temperature.

82) Which soil is useful for growth of Cashew nut?
Answer: Laterite soil.

83) Which soil develops the deep cracks during hot weather which help in proper aeration  of soil?
Answer : Black Soil.

84) Why black Soil is tilled immediately after Frequent showers?
Answer: Black soil is tacky when wet and problematic  to work.

Topic:Conservation Measures (Resources and Development One Mark Questions)

85) What is Gully Erosion?
Answer : When running water flows through clayey soils and make huge channels.This Phenomenon is called gully erosion.

86) What do you mean by Bad land?
Answer: land unfit for cultivation.

87) In which basin ,Bad land is called Ravines?
Answer: Chambal Basin.

88) What is Sheet Erosion?
Answer:  When water flows as a sheet over large area down the slope and topsoil is washed away. This phenomenon is called sheet erosion.

89) What is contour ploughing?
Answer:  Plouging along contour lines is called contour Ploughing.

90) What are shelter belts ?
Answer: Plantation of rows of trees to create shelter is called shelter belts.

91) What is Strip Cropping ?
Answer: When large fields can be divided into strips. strips of grass are sinister to grow between the crops. This breaks up the force of wind. This process is called strip cropping.

92) Which state is mostly laterite soil ?
Answer: Karnataka.

93) State one disadvantage of the Red soil .
Answer: The soil lacks nitrogen,organic and is less fertile.

Chapter Resources and Development One Mark Questions Conclusion

Resources and development chapter One Mark Questions above.In this Article, We covered the summary of chapter Resources and Development through One Mark Questions.

Previous Post Next Post