CBSE class 7th Chapter Medieval Period Notes with Ncert solutions

CBSE Class 7History chapter Medieval Period Notes with NCERT solutions.Notes of class 7 medieval period with full Summary,Ncert questions/Answers and MCQS.In this Chapter,we will discuss Medieval Period,life of people during medieval period,major historical developments of medieval period and sources of medieval period.

In short, you will learn about:
1) What is medieval period?
2) What happened in medieval period ?
3) What are the major historical developments of medieval period ?
4) What are the sources of medieval period ?

Our Notes of class 7 history chapter 1 consists of : 
1) Full Explanation and Summary of the chapter
2) Ncert solutions of Class 7th Chapter Medieval period
3) MCQ Questions for Class 7 History Chapter 1

Class 7th Medieval Period Notes

As we know that the study of past is divided into periods.History is broadly divided into three periods : Ancient, Medieval and Modern period.Today, we will discuss the Middle period of History known as Medieval period or Medieval World.The period that lies between the ancient and modern period in the history is known as Medieval period.Particularly, we will discuss the Medieval period in India context.In India, the medieval period stretched from the beginning of the eighth to the end of the 18th century, that is for nearly 1100 years.

I know that question comes in your mind that why 18th century is taken as a beginning at medieval period in India? 

Here is the answer!
The 8th century is generally taken as a beginning of medieval period because the society,economy,polity,religion and culture underwent many changes during eighth century.

Same case in the end of 18th century, as 18th century witnessed still more changes, ultimately marking the end of Medieval period and the beginning at Modern period.

In India, the medieval period is divided into early medieval period and late medieval period.

Features of Early Medieval period

1. It stretched from the eighth to 13th century.

2.The Palas, Pratiharas, Rashtrakutes,Cholas and the Rajput were the powerful ruling dynasties during this period.

Features of Late Medieval period 

1. The late medieval period lasted from the 13th century to the 18th century.

2. It covered the rulers of Turks, The Afghans and The Mughals.Our country is commonly referred to as Bharat , India or Hindustan.It is, however,  interesting to note that India was known by different names in different periods in history.

In ancient, Bharat Varsha and Jambudavipa are two of the earlier names by which our country known in Ancient Times.

Important point to remember: India was also known as the land of the the people who lived along the river Sindhu. The Sanskrit word Sindhu was pronounced hindu in old Persian.And Hindu in French became Inde (pronounced an - the).This word came into English as India .

The way we understand Hindustan today is quite different from what it who understand in medieval world.For example, according to some medieval scholars, Hindustan comprised the territories that were the part of the Delhi sultanate. It was only in the 19th century, during the British raj that Hindustan came to be used synonymously with India.

Major historical developments in Medieval period

The Medieval period in India is characterized by some important developments : 

1) The coming of muslims dynasties led to the growth of mixed culture.It was an Indian culture.

2) The Muslim dynasties,particularly the Mughals,provided the political stability to the country for many centuries.

3) Trade led to a greater interaction between people from different parts of the world.

4) During the Medieval Period, Islam spread in India.The bhakti and Sufi movements spread the message of devotion to God and kindness towards all human beings.

Sources of Medieval period

Introduction on the Medieval period is derived from two main sources Archaeological and literacy. There is an abundance of sources for medieval period.The books written during this period are still available to us and the monuments that were constructed still stand.

Important point to remember: We know much more about the medieval period than the ancient period.

Archeological sources of medieval period

Archaeological sources available to us include temples,palaces,mosque,fort, tombs,coins,inscriptions,utensils,tools,weapons and ornaments.

They give us an idea of the political,social and economic history of the Medieval Period. Many rulers, particularly in South India encouraged temple building.Temples are rich source of religious and cultural history.These paintings are another valuable source as they tell us about the costumes,food habits,trees and jewellery of the period.

Coins give us dates of important events.A book on coins titled Drarya-Pariksha was written during the reign of Alauddin Khalji.It lists coins minted during the reign of the sultan.Inscriptions from south india record proclamations by kings and gifts to temples and learned men.

Literacy sources of Medieval period

Written records of the medieval period are found in abundance. Paper was easily available during Medieval period.Therefore, most writing at this period is on paper.Literacy sources include chronicles of court historians , biographies, autobiographies, farmans, travelogues and correspondence of the kings.

Chronicles of Medieval period

Some important chronicles of this period are as follows :

1. Rajatarangini is a history of the kings of Kashmir.It was written by Kalhana.

2. Tarikh-i Firoz Shahi by Zia Uddin Barani which describes the history of the sultans of Delhi till the reign of Firoz Shah Tughluq.

3. Tarikh-i Ferishta by Ferishta is a record of the history of the Delhi Sultans, from the time of the Turks till the seventeenth century.

4. Khanzainul-futuh and Tughluqnama by Amit Khusrao, which describes the reign of Khaljis and the Tughluqs.

Autobiographies and Biographies of Medieval Period

The most important autobiographies are:
 
1) Futuhat - i - Firoz Shahi by Firoz Shah Tughlaq
2) Baburnama by Babur 
3) Tuzuk-i Jahangiri by Emperor Jahangir

Some important and well known biography of the medieval period are as follow:- 

1. Prithviraj-raso  describes the life of Prithviraj Chauhan (chauhan ruler).It was written by Chandbardai.

2. Humayunnama by Gulbadan Begum gives a lot of information about the reign of Emperor Humayun.

3. Akbarnama by Abul Fazl describes the events of Emperor Akbar's reign.

Travelogues of Medieval period

Many Foreign travellers who visited India during the medieval period gives us a lot of information about the places they visited and the people they met.
Some of the well known visiters who wrote travelogues are :

1) Al Beruni (Central Asia)

2) Ibn Batuta ,who wrote the Rihla

3) Abdur Razzaq

4) Marco Polo,Nicolo Conti and Niccolao Manucci came from Italy.

Ncert solutions of Class 7th Chapter Medieval period

Short Answers/Questions of Medieval Period class 7th


1) Which century marked the beginning of the medieval period? Why ? 
Answer: The eighth century is generally taken as the beginning because society , economy, polity, religion and culture underwent many changes during this century.

2) What do you understand by the term 'Indian' culture that emerged in the medieval India?
Answer: The coming of the Muslims dynasties led to the growth of a mixed culture. There was intersection between North and South India, and between the Hindus and the Muslims. The cultural exchanges led to the growth of a culture that was above regional and caste difference.

3) Why are coins and inscriptions important for the study of mediaeval period?
Answer: Coins give us dates of important political events. A book on coins titled Drarya - Priksha (An examination of coins) was written during the reign of Ala-ud-din Khalji . It lists the coins minted during the region of the Sultan.

Inscriptions from South India tells us proclamations by kings and gifts to temples.

4) Who wrote Prithviraj - raso ?What does it tell us about? 
Answer: Prithviraj-raso by Chandbardai describes the life and adventures of the Chauhan ruler, Prithviraj Chauhan.

Long Answer/Questions of Chapter Medieval Period class 7th


1) What did Hindustan stand for in mediaeval times? 
Answer: According to the some medieval scholars, Hindustan comprise the territories that were a part of the Delhi sultanate, on the other hand, Babur, used the term Hindustan to describe the geography and natural vegetation of the subcontinent. It was only in the 19th century, during the British Raj, that Hindustan came to be used synonymously with India.

2) What are the major historical developments during the medieval period?
Answer: Some of the important developments are as follows:
i) The coming of Muslims dynasties led to the growth of a mixed culture.It was an "Indian" culture.

ii) The Mughals provided the political stability to the country for many centuries.

iii) Political stability of the country led to the increase in trade and rapid growth of towns and cities.

iv) During Medieval period, Islam spread in India.
 
3) List some important chronicles available for the study of the mediaeval period.
Answer: i) Rajatarangini by Kalhana is a history of the kings of Kashmir.

ii) Tarikh-i-Feroz Shahi by Zia-ud-din Barani, which describes the history of the sultan's of Delhi till the reign of Firoz Shah Tughlaq.

iii) Tarikh-i-Ferishta by Ferishta is record of the history of the Delhi Sultans, from the time of the Turks till the seventeenth century.

iv) Khazainul-futuh and Tughluqnama by Amir khusro describes the reign of Khaljis and the Tughluqs.

4) How are travelogues an important literacy source?
Answer: Travelogues tells us information about the places they visited and the people they met. Some of the well-known visitors who wrote the travelogues are :

1. Al-Beruni (Central Asia)
2. Ibn Batuta, who wrote the Rihla (Travels).

Their writings and letters are a very valuable source for recording the history of the medieval period.

MCQ for Class 7 history Chapter 1 with Answers


1) Which century is generally taken as the beginning of Medieval period ?
a) Nineth Century
b) Tenth Century
c) Eleventh Century
d) Eighth Century
Answer: Eighth Century

2) Which century marked the end of the medieval period in India ?
a) eighth
b) eighteenth
c) seventh
d) sixteenth
Answer: Eighteenth

3) Which term was used by Babur to describe the geography and natural vegetation of this subcontinent ?
a) Bharatvarsha
b) India
c) Jambudwipa
d) Hindustan
Answer: Hindustan

4) Which archaelogical source tells us about the customs,food habits,dress and jewellery of a period ?
a) Monuments
b) Buildings
c) Paintings
d) Inscriptions
Answer: Paintings

5) Which of the following is a history of the Kings of Kashmir ?
a) Ratnavali
b) Rajatarangini
c) Baburnama
d) Tarikh-i-Ferishta
Answer: Rajatarangini

6) Which traveller was sent by the ruler of Persia to the kingdom of Vijayanagar during Medieval period?
a) Abdur Razzaq
b) Marco Polo
c) Ibn Batuta
d) Fahien
Answer: Abdur Razzaq

7) Which archaelogical source give us dates of important political events of Medieval period ?
a) Monuments
b) Buildings
c) Coins
d) Inscriptions
Answer: Coins

8) Humayunnama is an example of _______.
a) a biography
b) an autobiography
c) a chronicle
d) a travelogue
Answer: a biography

9) Who wrote the Humayunnama ?
a) Humayun 
b) Abul Fazl
c) Chandbardai
d) Gulbadan Begum
Answer: Gulbadan Begum

10) The Palas,Rashtrakutes,Cholas and the Rajputs were the powerful ruling dynasties during this period.
a) Early Medieval Period
b) Late Medieval Period
c) Early Modern Period
d) Ancient Period
Answer: Early Medieval Period

Class 7 history chapter 1 Medieval Period Conclusion


Hope you enjoyed reading our notes of class 7 history Medieval period.Notes of chapter Medieval period is highly demanded among CBSE students.Share our notes with your friends and relatives.

Related Articles:





Previous Post Next Post