The rise of nationalism in europe Class 10 Mcqs History Chapter 1

The rise of nationalism in Europe class 10 MCQs.We covered all the required MCQ questions for class 10 history chapter 1. Here, You will get MCQ for class 10 history chapter 1 with answers.


Generally, marks are detected MCQs in social science. Centurion Knowledge will provide you with all expected Mcqs Questions from all chapters of class 10. In this Article, Rise of nationalism in Europe MCQs.Class 10 sst notes here!

The Rise of Nationalism In Europe Class 10 MCQ

As We know that, Board Exams of Term 1 consists of MCQs questions. And, Social Science class 10 syllabus for Term 1 consists of only one chapter of History, that is, the rise of nationalism in Europe. Our Notes of the Rise of Nationalism in Europe consists of about 90 MCQs with answers of history chapter 1.

Mcqs on nationalism in Europe class 10

Mcq questions for class 10 history chapter 1

1) Which french artist visualize his dream of a world made up of democratic and social Republics?
a) Rebmaan
b) Frederic Sorrieu
c) Karl Kasper Fritz
d) Otto von Bismarck
Answer: Frederic Sorrieu.


2) Which symbols were used by Sorrieu to symbolize Fraternity among nations?
a) Female Figure
b) Flags of countries
c) Christs and saints in the heaven
d) None of these
Answer: Christs and saints in heaven.

3) Which french philosopher criticized the notion that a nation is formed by a common language, race and religion?
a) Eugene Delacroix
b) Karl Kasper Fritz
c) Ernst Renan
d) Napoleon
Answer: Ernst Renan.

4) In which University Renan delivered the lecture on "What makes the nation"?
a) University of California
b) University of Dallas
c) University of Sorbonne
d) University of Vienna
Answer: University of Sorbonne.


5) What does "La Patrie" mean?
a) Citizen of France
b) Motherland
c) Fatherland
d) Elle
Answer: Fatherland.

6) What does "Le citoyen" mean?
a) Fatherland
b) Citizen of France
c) Motherland
d) Citizenship
Answer: citizen of France.

7) Give one motive of French Revolutionaries in context to Europe?
a) To expand boundaries of France
b) To Conquer whole Europe
c) To spread the ideas of Napoleon
d) To help other peoples of Europe to become nations
Answer: To help other peoples of Europe to become nations.

8) Who gave the slogan " The people must seize their own freedom"?
a) Karl Kasper Fritz
b) Eugene Delacroix
c) Giuseppe Mazzini
d) Rebmann
Answer: Rebmann.

The Rise of Nationalism In Europe Class 10 MCQ

9) In which German city, Rebmann philosopher lived?
a) Nurenberg
b) Freiburg
c) Mainz
d) Vienna
Answer: Mainz.

10) Name one member of German Jacobin group?
a) Otto Von Bismarck
b) Karl Kasper Fritz
c) Giuseppe Garibaldi
d) Rebmann
Answer: Rebmann.

11) Name the fortress of Germany that was similar to the Bastille fortress in France?
a) Fortress of Vienna
b) Fortress of Kassel
c) Fortress of William
d) Fortress of Nuremberg
Answer: Fortress of Kassel.

12) Which empire ruled over Austria-Hungrey Region?
a) Ottoman Empire
b) Mongol Empire
c) Roman Empire
d) Habsburg Empire
Answer: Habsburg Empire.

13) Who painted the "Planting of tree of liberty in Zweibrucken"?
a) Eugene Delacroix
b) Karl Kasper Fritz
c) Rebmann
d) Frideric Sorrieu
Answer: Karl Kasper fritz.

14) Name the battle in which Napoleon was defeated?
a) Battle of Camel
b) Battle of Leipzig
c) Battle of Waterloo
d) Both (b) and (c)
Answer: Both (b) and (c)
The Rise of Nationalism in Europe Class 10 MCQ, Rise of Nationalism in Europe MCQ, Rise of Nationalism in Europe Class 10 MCQ, Rise of Nationalism in Europe Class 10 MCQ Online Test, MCQs Questions for Class 10 History Chapter 1, MCQ for Class 10 History Chapter 1 with Answers, Rise of Nationalism in Europe MCQ Practice, MCQ on Nationalism in Europe Class 10, MCQ Questions for Class 10 History with Answers, The Rise of Nationalism in Europe MCQ, Nationalism in Europe Class 10 MCQ, Nationalism in Europe MCQ Online Test, Nationalism in Europe MCQ Question Answer
Napoleon Bonaparte

15) Which of the following was a limitation of the Napoleonic code?
a) Increased taxation
b) Equality of law
c) Censorship
d) Both (a) and (c)
Answer: Both (a) and (c)

16) Name the alpine regions of the Habsburg empire?
a) Poland, Vienna and Moscow
b) Tyrol, Rome and Tajikistan
c) Tyrol, Bohemia and Sudentenland
Answer: Tyrol, Bohemia and Sudentenland

17) Which language was spoken in the Hungry?
a) Polish
b) Galicia
c) Gaelic
d) Magyar
Answer: Magyar

18) Which language was spoken by the Aristocracy class in Galicia?
a) Polish
b) French
c) English
d) Gaelic
Answer: polish.

19) Which Communities cultivated land in Eastern and Central Europe during the Eighteenth Century?
a) Workers
b) Peasants
c) Serfs
d) Feudals
Answer: Serfs.

Rise of Nationalism In Europe MCQ

20) What does liberalism mean?
a) Free
b) Slave
c) Fraternity
d) Freedom to speak
Answer: Free.

21) Under which rule, all adult males enjoy suffrage?
a) Napoleon's rule
b) Jacobins rule
c) Charles X rule
d) None of these
Answer: Jacobins rule.

22) When was Zollverein formed?
a) 1834
b) 1845
c) 1831
d) 1833
Answer: 1834.

23) At which country initiative, Zollverein was formed?
a) Prussia
b) Germany
c) Russia
d) France
Answer: Prussia.

24) Name the unit to measure cloth in Europe during the eighteenth century?
a) Nlle
b) Elle
c) Nuremberg
d) None of these
Answer: Elle.

25) Which of the following is a feature of the Zollverein?
a) Abolish of tariff barriers
b) Abolish of Feudalism
c) Both (a) and (b)
d) None of these
Answer:  Abolish of tariff barriers.

26) When was the Vienna congress held?
a) 1816
b) 1845
c) 1801
d) 1815
Answer: 1815.

27) Who was hosting Vienna congress in 1815?
a) Giuseppe Mazzini
b) Giuseppe Garibaldi
c) Duke Metternich
d) None of these
Answer: Duke metternich.

28) When was Giuseppe mazzini born?
a) 1809
b) 1808
c) 1806
d) 1807
Answer: 1807.

29) Mazzini was a member of which society?
a) Young Italy
b) Young France
c) Secret society of Carbonari
d) None of these
Answer: Secret society of Carbonari.

30) Name the two societies formed by Mazzini?
a) Young Italy and Young Europe
b) Young France and Young Austria
c) Young Italy and Young Spain
d) Young Italy and Young Hungary
Answer: Young Italy and young Europe

31) When was Giuseppe Mazzini  sent to exile?
a) 1848
b) 1834
c) 1835
d) 1831
Answer: 1831

32) Who stated that "Mazzini was a most dangerous enemy of our social order"?
a) Giuseppe Garibaldi
b) Otto Von Bismarck
c) Napoleon
d) Duke Metternich
Answer: Duke Metternich.

33) What was the belief of Mazzini?
Answer: Mazzini believed that God had intended nations to be natural units of mankind. 

34) Which  ruler ruled france during 1824-1830?
a) Giuseppe Mazzini
b) Giuseppe Garibaldi
c) Charles X 
d) Charles Z
Answer: Charles X.

Rise of Nationalism In Europe Class 10 MCQ Online Test

35) When was constitutional monarchy Louis Philippe installed in France?
a) 1829
b) 1828
c) 1830
d) 1848
Answer: 1830.

36) Who stated that "When France sneezes the rest of Europe catches a cold"?
a) Otto Von Bismarck
b) Giuseppe Mazzini
c) Giuseppe Garibaldi
d) Duke Metternich
Answer: Duke Metternich.

37) Which revolution sparked an uprising in Brussels in 1830?
a) July Revolution in Germany
b) July Revolution in France
c) July Revolution in Iran
d) July Revolution in Hungary
Answer: July Revolution in France.

38) Which empire ruled Greece since the fifteenth century?
a) Mongol Empire
b) Ottoman Empire
c) Mughal Empire
d) Roman Empire
Answer: Ottoman Empire.

39) When does the fight for Independence among Greeks began?
a) 1823
b) 1821
c) 1834
d) 1832
Answer: 1821.

40) Which English poet died during Greek war independence?
a) Eugene Delacroix
b) Frideric Sorrieu
c) Lord Bryon
d) Lord Minto
Answer: Lord Bryon 

41) Which treaty recognized Greece as an independent nation?
a) Treaty of Constantinople
b) Treaty of Vienna
c) Treaty of Versailles
d) Treaty of Nuremberg
Answer: Treaty of Constantinople.

42) Which country is regarded as a cradle for European civilizations?
a) France
b) Germany
c) Austria
d) Italy
Answer: Greece.

43) What does Romanticism mean?
Answer: A cultural movement that sought to develop a particular form of nationalist sentiment.

44) Which painter painted an incident of killing 2000 Greeks on the island of chips?
a) Karl Kasper Fritz
b) Frideric Sorrieu
c) Lord Bryon
d) Eugene Delacroix
Answer: Eugene Delacroix.

Join Us On Telegram

45) Which philosopher claimed that "dasvolk" was to be discovered among German people?
a) Euglene Delacroix
b) Johann Gottfried Herder
c) Lord Bryon
d) Otto Von Bismarck
Answer: Johann Gottfried Herder.

46) Why the emphasis on vernacular language was important during the eighteenth century?
Answer: They help in carrying the nationalist message to illiterate people.

47) Which country was partitioned at the end of the eighteenth century by great powers?
a) Poland
b) Germany
c) France 
d) Italy
Answer: Poland.

Mcq questions for class 10 history chapter 1

48) Which philosopher celebrated the national struggle through his operas?
a) Karl Kasper Fritz
b) Karol kurpinski
c) Frideric Sorrieu
d) Johann Gottfried Herder
Answer: Karol kurpinski.

49) When does Poland's rebellion take place against Russia?
a) 1848
b) 1833
c) 1831
d) 1834
Answer:1831.

50) Name two consequences of the February Revolution in France?
Answer: National assembly was proclaimed and the right to work was guaranteed.

51) Weavers of which city revolted against contractors for high wages?
a) Silesia
b) Mainz
c) Rome
d) Genoa
Answer: Silesia.

52) How many representatives were convened in the church of St Paul?
a) 867
b) 831
c) 99
d) 167
Answers: 831.

53) Which emperor ruled Germany before its unification?
a) Kaiser William II
b) Friedrich Wilhelm IV
c) Kaiser William I
d) Otto Von Bismarck
Answer: Friedrich Wilhelm IV.

54) When did Habsburg rulers grant more autonomy to Hungarians?
a) 1870
b) 1859
c) 1848
d) 1867
Answer: 1867.

55) Who were the Junkers of Prussia?
a) Workers
b) Peasants
c) Middleman
d) Large landowners
Answer: Large landowners.

56) Who was the chief minister of Prussia?
a) Karol kurpinski
b) Karl Kasper Fritz
c) Otto Von Bismarck
d) Kaiser William I
Answer: Otto Von Bismarck.

57) Who won the Franco - Prussian war of 1871?
a) Germany
b) Prussia
c) France
d) Italy
Answer: Prussia.

58) Into how many states Italy was divided during the middle of the eighteenth century?
a) 99
b) 56
c) 7
d) 831
Answer: 7.

59) Which the State of Italy was ruled by Princely house?
a) Rome
b) The Rhine
c) Sardinia Piedmont
d) Damascus
Answer: Sardinia Piedmont.

Related Articles:






60) Which of the following empire ruled northern Italy before unification?
a) Ottoman Empire
b) Roman Empire
c) Mongol Empire
d) None of these
Answer: Austrian Habsburg.

Rise of Nationalism In Europe MCQ Practice

61) Which emperor ruled central Italy before unification?
a) Napoleon
b) Karl Kasper Fritz
c) Kaiser William I
d) Pope
Answer: Pope.

62) Which of the following empire ruled Southern Italy before unification?
a) Mongol Empire
b) Mughal Empire
c) Bourbon kings of Spain
d) Habsburg Empire
Answer: Bourbon kings of Spain.

63) Which leader in Europe was neither a revolutionary nor a democrat?
a) Otto Von Bismarck
b) Kaiser William I
c) Cavour
d) Giuseppe Garibaldi
Answer: Cavour.

64) Name the interesting fact about Cavour?
Answer: He speaks French better than he did Italian.

65) What was people's belief about "La Talia"?
Answer: They believed that La Talia was Victor Emmanuel's wife.

66) When does the English parliament seize power from Monarchy?
a) 1678
b) 1689
c) 1688
d) 1859
Answer: 1688.

67) Give one feature of the Act of Union?
Answer: It resulted in the United Kingdom of Great Britain in 1707.

68) Name the language spoken by Scottish Highlanders?
a) French
b) English
c) Polish
d) Gaelic
Answer: Gaelic.

MCQ On Nationalism In Europe Class 10

69) Who led the revolt against Britain in 1798?
a) Otto Von Bismarck
b) Wolfe Tone
c) Wilhelm Wolf
d) Giuseppe Mazzini
Answer: Wolfe Tone.

70) When was Ireland forcibly incorporated into Britain?
a) 1803
b) 1804
c) 1801
d) 1688
Answer: 1801.

71) What was the National anthem of Britain?
a) God saves our Queen
b) God saves our noble king
c) God saves our country
d) None of these
Answer: God saves our noble king.

72) When Garibaldi led the army of volunteers to Rome to fight the last obstacle of the Unification of Italy?
a) 1868
b) 1688
c) 1815
d) 1797
Answer: 1867.

73) When papal states joined Italy?
a) 1848
b) 1867
c) 1870
d) 1868
Answer: 1870.

74) Name the allegory of France?
a) Germania
b) Marianne
c) Red Cap
d) France Mata
Answer: Marianne.

75) Name the allegory of Germany?
a) Germanium
b) Marianne
c) Germania
d) None of these
Answer: Germania.

76) Which symbol symbolizes the Idea of Justice?
Answer: The Blindfolded woman carrying pair of weight scales symbolize the Idea of Justice.

Nationalism In Europe Class 10 MCQ

77) Redcap symbolise _________?
a) Fraternity
b) Secularism
c) Liberty
d) None of these
Answer: Liberty.

78) German Oak stands for ________?
a) Liberty
b) Freedom
c) Heroism
d) Fraternity
Answer: Heroism.

79) What was the symbol of German strength?
a) Fraternity
b) Freedom
c) Heroism
d) Breastplate with Eagle
Answer: Breastplate with Eagle.

80) Sword symbolise __________?
a) Willingness to make peace
b) Readiness to fight
c) Invade
d) None of these
Answer: Readiness to fight.

81) Olive branch around the sword symbolizes______?
a) Liberty
b) Willingness to make peace
c) Freedom
d) None of these
Answer: Willingness to make peace.

82) Gold and red tricolor flag symbolizes______?
Answer: flag of liberal nationalist in 1848.

83) Who were Slavs?
a) Inhabitants of France
b) Inhabitants of Germany
c) Inhabitants of the Balkan region
d) Inhabitants of Spain
Answer: Inhabitants of the Balkan region.

84) Which of the following empire ruled the Balkan region?
a) Mongol Empire
b) Habsburg Empire
c) Ottoman Empire
d) Roman Empire
Answer: Ottoman Empire.

85) When does Napoleon invade Italy?
a) 1789
b) 1805
c) 1797
d) 1815
Answer: 1797.

86) Why was the German confederation of 39 states was left untouched during the Vienna congress?
Answer: Because it aimed to restore Holy Roman Empire which was destroyed by Napoleon.

Nationalism In Europe MCQ Online Test Conclusion

The rise of Nationalism in Europe class 10 MCQ Above. In this Article, We covered the summary of the chapter Nationalism in Europe through MCQ Questions of history chapter 1.
Previous Post Next Post