Class 12 Business Studies Chapter Nature and Significance of Management MCQs with Answers

Class 12 Business Studies Chapter 1 Nature and Significance of Management MCQs. These MCQs of class 12 business studies will help you to get higher marks in class 12 business studies exam.

Want to score high in CBSE class 12? Below are the top MCQs of the Nature and Significance of Management chapter.

Class 12 Chapter Nature and Significance of Management MCQs Set A

1) A manager want to achieve his objectives with ______.
(a) Efficiently
(b) Effectively
(c) Efficiently and Effectively
(d) None of these
Answer: Efficiently and Effectively.

2) What type of force management is?
(a) Visible
(b) Invisible
(c) Both of these
(d) None of these
Answer: Invisible.

3) In the context of business, what does research refer to?
(a) Finding out new products
(b) Finding out new markets
(c) Finding out new methods of distribution
(d) All of the above
Answer: All of the above.

4) Select the correct order of the process of management?
(a) Directing, Planning, Controlling, Organizing, Staffing
(b) Directing, Staffing, Planning, Organizing, Controlling
(c) Planning, Organizing, Staffing, Directing, Controlling
(d) Organizing, Planning, Staffing, Controlling, Directing
Answer: Planning, Organizing, Staffing, Directing, Controlling.

5) Management ensures:
(a) Providing employment opportunities
(b) Maintaining profit
(c) Ensuring maximum utilization of resources
(d) Control on cost
Answer: Ensuring maximum utilization of resources.

6) Which of the following has formalized methods of acquiring training and experience?
(a) Management
(b) Law
(c) Medical
(d) All of these 
Answer: All of these.

7) No representative professional association is available for ______?
(a) Law
(b) Management
(c) Medical
(d) Accountancy
Answer: Management.

8) For which of the following minimum qualification has not been prescribed?
(a) Manager
(b) Doctor
(c) Lawyer
(d) Chartered Accountant
Answer: Manager.

9) Which of the following science can be Management called?
(a) Perfect Science
(b) Physics
(c) Applied Science
(d) Chemistry
Answer: Applied Science.

10) The CEO of an organization operates at ______ level in the management?
(a) Top
(b) Middle
(c) Lower 
(d) None of these
Answer: top.

11) To which level of Management do the first-line managers belong?
(a) Lower-level
(b) Middle - level
(c) Top-level
(d) None of these
Answer: Lower-level.

12) Under what function of Management does the determining structure of roles fall?
(a) Planning
(b) Organizing
(c) Directing
(d) Controlling
Answer: Organizing.

13) Which of the following is the function of middle-level management?
(a) approving budgets
(b) determining work policies
(c) assembling resources
(d) interpreting policies
Answer: interpreting policies.

14) Which of the following is true?
(b) Coordination has no importance
(a) Coordination is useless at top-level of management
(c) Coordination is equally essential at all levels of Management
(d) None of these
Answer: Coordination is equally essential at all levels of Management.

15) _____ is also known as the essence of management?
(a) Communication
(b) Coordination
(c) Supervision
(d) Leadership
Answer: Coordination.

16) The words cooperation and coordination are:
(a) Synonym
(b) Opposite
(c) Complementary
(d) All of these
Answer: Complementary.

17) What contributes to the elimination of complexities of large-scale organizations?
(a) Planning
(b) Directing
(c) Controlling
(d) Coordination
Answer: Coordination.

18) _____ is not a function of Management?
(a) Planning
(b) Staffing
(c) Cooperating
(d) Controlling
Answer: Cooperating.

19) Management is:
(a) An art
(b) A science
(c) Both art and science
(d) Neither
Answer: Both art and science.

20) The following is not an objective of Management.
(a) Earning profits
(b) Growth of the organization
(c) Providing employment
(d) Policymaking
Answer: Policymaking.

21) Policy formulation is the function of
(a) Top-level managers
(b) Middle-level managers
(c) Operational Management
(d) All of these
Answer: Top-level managers.

22) Coordination is
(a) A function of Management 
(b) The essence of Management
(c) An objective of Management
(d) None of the above
Answer: The essence of Management.

23) Which of the following features of profession satisfies the condition of management as profession?
(a) Well-defined body of knowledge
(b) Restricted Entry
(c) Professional Association
(d) Ethical code of conduct
Answer: Well-defined body of knowledge.

24) Who has called Management a soft science because its principles are not very rigid.
(a) Peter Drucker
(b) Galileo Galilei
(c) Harold Koontz 
(d) Ernest Dale
Answer: Ernest Dale.

25) Which of the following is not included in the dimensions of Management?
(a) Management of Work
(b) Management of People
(c) Management of Operations
(d) Management of Law
Answer: Management of Law.

Class 12 Business Studies Chapter 1 Nature and Significance of Management Mcqs Set B

1) Which of the following is not a feature of Management?
(a) Goal-oriented process
(b) Discontinuous process
(c) Dynamic function
(d) Intangible force
Answer: Discontinuous process

2) Which of the following is not included in the organizational objectives of Management?
(a) Profit 
(b) Social welfare
(c) Survival
(d) Growth
Answer: Social welfare.

3) SAIL provides regular services associated with agriculture, education, health, etc. to the folks living close to its steel plants, which is an example of 
(a) Organisational objectives
(b) Social objectives
(c) Personal objectives
(d) Political objectives
Answer: Social objectives.

4) Management fulfills most of the factors of
(a) Art
(b) Science
(c) Profession 
(d) Both a and b
Answer: Art.

5) Which of the following is included in the characteristics of Art?
(a) Principals of based application
(b) Restricted entry
(c) Service Motive
(d) Personalised application
Answer: Personalised application.

6) Who among the following is included in the Top-level Management?
(a) Supervisors Foremen 
(b) Departmental Manager
(c) Managing Director
(d) Operations Manager
Answer: Managing director.

7) Which of the following management levels interpret the company's policies?
(a) Top-level management 
(b) Middle-level management 
(c) Lower-level Management
(d) None of the above
Answer: Middle-level Management.

8) Lower-level of Management is also known as 
(a) Workforce
(b) Executive level
(c) Supervisory level 
(d) Both b and c
Answer: Supervisory level.

9) _____ refers to filling and keeping filled the post with people.
(a) Directing
(b) Controlling
(c) Organising
(d) Staffing
Answer: Staffing.

10) Which of the following is not included in staffing?
(a) Recruitment
(b) Training and Development
(c) Promotion and Career planning 
(d) Motivation
Answer: Motivation.

11) _____ refers to instructing, guiding, communicating and inspiring people in the organization.
(a) Staffing 
(b) Organising
(c) Controlling
(d) Directing
Answer: Directing.

12) Under directing following activity is included.
(a) Leadership
(b) Selection
(c) Compensation
(d) Placement
Answer: Leadership.

13) _____ refers to transferring information from one person to another person and making him understand them. 
(a) Supervision 
(b) Communication
(c) Leadership
(d) Motivation
Answer: Communication.

14) _____ refers to the process through which harmony is established among different activities of an organization so that organizational objectives can be successfully achieved.
(a) Coordination
(b) Cooperation
(c) Organisation
(d) None of the above
Answer: Coordination.

15) Coordination is a _____ process.
(a) Discontinuous
(b) Unusual
(c) Continuous
(d) Both b and c
Answer: Unusual.

16) Which of the following are not the characteristics of coordination?
(a) Integrates group efforts
(b) Continuous process
(c) All-pervasive
(d) None of the above
Answer: None of the above.

17) ____ refers to the desire to work collectively.
(a) Cooperation
(b) Motivation
(c) Coordination
(d) Both b and c
Answer: Cooperation.
 
18) Coordination leads to 
(a) Increase in the size of the organization
(b) Downfall of organization
(c) Clashes in different departments
(d) None of the above
Answer: Increase in the size of the organization.

19) Name the method that provides the requisite quantity, quality, timing, and sequence of efforts and ensures that planned objectives are achieved with a minimum of conflict.
(a) Coordination 
(b) Designing
(c) Directing
(d) Controlling
Answer: Coordination.

20) Name the level of Management at which the managers are responsible for implementing and controlling the plans and strategies of the organization.
(a) Top-level management
(b) Middle-level management
(c) Lower level management 
(d) None of the above
Answer: Middle-level Management.

21) Identify the nature of Management when it is practiced as the personal application of existing knowledge to achieve desired results.
(a) management is an art
(b) management is a science
(c) management is a profession
(d) both a and b
Answer: Management is an art.

22) Management can be related to ____ science.
(a) Pure
(b) Exact
(c) Applied 
(d) Both a and b
Answer: Applied.

23) Name the feature of a profession that is not applicable in Management.
(a) well-defined body of knowledge
(b) Restricted entry
(c) service motive
(d) none of the above
Answer: Restricted entry.

24) Who divided levels of Management into three categories?
(a) Edward Francis 
(b) Galileo Galilei
(c) Peter Drucker
(d) None of the above
Answer: Edward Francis.

25) In the levels of Management in the form of a Pyramid, as we move downward from top to bottom level, the number of employees goes on _____.
(a) Increasing
(b) Decreasing
(c) Constant
(d) None of the above
Answer: Increasing. 

Class 12 Business Studies Chapter 1 Nature and Significance of Management MCQs Set C

1) ______ refers to completing job on time.
(a) Efficiency
(b) Effectiveness
(c) Cooperation
(d) None of these
Answer: Effectiveness.

2) ______ refers to conducting a set of functions to get the work done efficiently and effectively.
(a) Cooperation
(b) Coordination
(c) Staffing
(d) Management
Answer: Management.

3) Which of the below is interlinked with both the 'management of work' and the 'management of people.'
(a) Management of operations
(b) Management of staffing
(c) Management of cost
(d) Management of time
Answer: Management of operations.

4) 'A fast-food company brings several changes in its Menu' to survive in the Indian market is an example of the following features of Management.
(a) goal-oriented process 
(b) multidimensional
(c) all-pervasive
(d) dynamic function
Answer: dynamic function.

5) The growth of an organization is associated with which of the following objectives of Management?
(a) social objectives
(b) personal objectives
(c) organizational objectives
(d) political objectives
Answer: organizational objectives.

6) ______ objectives refer to the goals to be determined concerning the organization's employees.
(a) Social
(b) Political
(c) Personal
(d) Organisational
Answer: Personal.

7) Management as a _____ in India is still in its infancy, and its development is moving at a slow speed.
(a) art
(b) profession
(c) science
(d) both a and b
Answer: profession.

8) Brech has divided levels of Management into the following categories.
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Five
Answer: Three.

9) CEO belongs to the _____ level of Management.
(a) Top
(b) Middle
(c) Lower
(d) Non-Managerial
Answer: Top.

10) The top-level Management is accountable to which of the following groups?
(a) Workers 
(b) Shareholders
(c) Stakeholders
(d) both a and b 
Answer: Shareholders.

11) Which of these is considered with the determination of a future course of action to achieve the desired result.
(a) staffing
(b) planning
(c) controlling
(d) directing
Answer: planning.

12) ______ level management coordinates the activities of its workers to ensure that work proceeds according to plans.
(a) Top
(b) Middle
(c) Operational
(d) None of these
Answer: Operational.

13) Select the appropriate option where the concept of Management can be applied.
(a) schools
(b) businesses
(c) hospitals
(d) all of the above
Answer: all of the above.

14) Which of the following best suits Management?
(a) art
(b) science
(c) profession
(d) none of these
Answer: Art.

15) The multidimensional feature of Management does not include.
(a) Management of work
(b) Management of people
(c) Management of operations
(d) Management of cost
Answer: Management of cost.

16) Identify the nature of Management when it is set to be a systematized body of knowledge that explains certain general truths.
(a) management as a science 
(b) management as an art
(c) management is a profession
(d) both a and b
Answer: Management as a science.

17) Management is a/an _____ force.
(a) tangible
(b) intangible
(c) internal
(d) none of these
Answer: intangible.

18) In the absence of a timetable in school, there is the absence of ______.
(a) coordination
(b) cooperation
(c) motivation
(d) discipline
Answer: coordination.

19) The Bar Council of India is a representative organization of ______.
(a) Medical profession
(b) Illegal profession
(c) Legal profession
(d) Management profession
Answer: Legal profession.


20) Coordination is necessary at _____ of Management.
(a) top-level 
(b) middle level
(c) lower level
(d) all the levels
Answer: all the levels.

21) Management is a process because it has ______ in a sequence.
(a) three levels
(b) five functions
(c) three objectives
(d) both a and b
Answer: five functions.

22) In which of the following places is Management critical?
(a) educational institutions
(b) unions
(c) armed forces
(d) all of these
Answer: all of these.

23) Which of the following is the primary consideration of inefficiency.
(a) time
(b) cost
(c) material
(d) workers
Answer: cost.

24) Employees getting recognition from their peers is a part of ______ objectives of Management.
(a) personal 
(b) social
(c) organizational
(d) both a and b
Answer: personal.

25) What are the various forepersons and supervisors at the lower level of Management called?
(a) first-line managers
(b) third line managers
(c) general managers
(d) departmental managers
Answer: first-line managers.

Related Articles:




We hope the above MCQs of Class 12 Business Studies Chapter Nature and Significance of Management proved to be helpful for you in preparing for your exam better. More is on its way; please stay tuned and follow us on Instagram and Pinterest. 

Previous Post Next Post