CBSE Class 11 Chemistry Chapter 8 Redox Reaction MCQs

CBSE Class 11 Chemistry Chapter 8 Redox Reaction MCQs

These CBSE Class 11 Chemistry Chapter 8 Redox Reaction MCQs are prepared by our Chemistry Expert. By practicing following MCQs, students will be able to quickly revise all the concepts of the CBSE Class 11 Chemistry Chapter 8 Redox Reaction MCQs. Additionally, CBSE Class 11 Chemistry Chapter 8 Redox Reaction MCQs will be helpful for JEE And NEET Aspirants.

Refer to our Chemistry class 11 MCQs for scoring Excellent Marks in your Exams.

CBSE Class 11 Chemistry Chapter 8 Redox Reaction MCQs (SET A)

1. Oxidation state of oxygen in CrO5 is
(A) – 1
(B) – 2
(C) Both (1) & (2)
(D) 1
Answer: Both (1) & (2).’;7.

2. The number of peroxide linkages in CrO5 and H2SO5 respectively are
(A) 1,1
(B) 2,0
(C) 2,1
(D) 1,2
Answer: 2,1.

3. Oxidation number of chlorine atoms in CaOCl2 are
(A) 0,0
(B) – 1, – 1
(C) – 1, + 1
(D) – 2, + 7
Answer: – 1, + 1.

4. When ethane is burnt in excess of oxygen, the oxidation number of carbon changes by
(A) + 8
(B) + 7
(C) + 3
(D) + 4
Answer: +7.

5. The oxidation state of oxygen in the following reaction changes, K + O₂ → KO
(A) From 0 → – 1
(B) From 0 → – 2
(C) From 0 → – 1/2
(D) From 0 → + 1
Answer: From 0 → – 1/2.

6. The number of electrons involved when 1 mole of H2O2 decomposes as H2O2 → H2O + O2, is
(A) 1
(B) 8
(C) 6
(D) 4
Answer: 1.

7. Which of the following elements never show positive oxidation number?
(A) O
(B) Fe
(C) Ga
(D) F
Answer: F.

CBSE Class 11 Chemistry Chapter 8 Redox Reaction MCQs (SET B)

1. When SO2 is passed in acidified K2Cr2O7 solution oxidation state of S changed from
(A) + 4 to 0
(B) + 4 to + 2
(C) + 4 to + 6
(D) + 6 to + 4
Answer: + 4 to + 6.

2. Which of the following involves redox reaction?
(A) Decomposition of CaCO3
(B) Rusting
(C) Reaction of NaOH with HCl
(D) Zn → Zn+ + + 2e–
Answer: Rusting.

3. The process in which oxidation number increases in
(A) Reduction
(B) Hydrolysis
(C) Oxidation
(D) Decomposition
Answer: Oxidation.

4. The oxidation number of phosphorus vary from
(A) – 3 to + 5
(B) – 1 to + 1
(C) – 3 to + 3
(D) – 5 to + 1
Answer: – 3 to + 5.

5. Oxidation number of iodine varies from
(A) – 1 to + 1
(B) – 1 to + 7
(C) + 3 to + 5
(D) – 1 to + 5
Answer: – 1 to + 7.

6. White P reacts with caustic soda, the products are PH3 and NaH2PO2.The reaction is an example of
(A) Oxidation
(B) Reduction
(C) Disproportionation
(D) Neutralization
Answer: Disproportionation.

7. Oxidation number of oxygen atom in O3, molecule is
(A) 0
(B) – 2
(C) + 2
(D) – 1/2
Answer: 0.

CBSE Class 11 Chemistry Chapter 8 Redox Reaction MCQs (SET C)

1. Chlorine is in + 3 oxidation number in
(A) HCl
(B) HClO4
(C) lCl
(D) ClF3
Answer: ClF3.

2. Given that the oxidation number of sulphur is –2. the equivalent weight of sulphur is
(A) 16
(B) 32
(C) 9
(D) 4
Answer: 16.

3. In the following equation
2Br2 + 6CO32– + 3H2O → 5Br– + BrO3– , 6HCO3–
(A) Bromine is oxidised and carbonate is reduced
(B) Bromine is reduced and carbonate is oxidised
(C) Bromine is neither reduced nor oxidised
(D) Bromine is reduced as well oxidised
Answer: Bromine is neither reduced nor oxidised.

4. When iron is added to CuSO4, solution, copper is precipitated. It is due to
(A) Oxidation of Cu+2
(B) Reduction of Cu+2
(C) Hydrolysis of CuSO4
(D) Ionization of CuSO4
Answer: Reduction of Cu+2.

5. Find the correct option ?
(A) Cl2 – only reducing agent
(B) HNO2 – only oxidising agent
(C) HNO3 – both oxidising and reducing agent
(D) SO2 – both oxidising and reducing agent
Answer: SO2 – both oxidising and reducing agent.

6. The oxidation number of sulphur in H2S2O8 is
(A) + 7
(B) + 6
(C) – 6
(D) + 4
Answer: +6.

7. Find which of the compounds iron has lowest oxidation number?
(A) FeSO4 × (NH4)2SO4 × 6H2O
(B) K4[Fe(CN)6]
(C) Fe2O
(D) Fe2O3
Answer: Fe2O.

CBSE Class 11 Chemistry Chapter 8 Redox Reaction MCQs (SET D)

1. Phosphorus has the oxidation state + 3 in
(A) Orthophosphoric acid (H3PO4)
(B) Phosphorus acid (H3PO3)
(C) Metaphosphoric acid (HPO3)
(D) Pyrophosphonic acid (H4P2O7)
Answer: Phosphorus acid (H3PO3).

2. The brown ring complex compound is formulated Fe(H2O)5NO]SO4. The oxidation state of iron is
(A) + 1
(B) + 2
(C) + 3
(D) + 6
Answer: +1.

3. Oxidation number of Cr in CrO5, is
(A) + 10
(B) + 6
(C) + 4
(D) + 5
Answer: +6.

3. Find the compounds, the oxidation number of iodine is fractional?
(A) IF7
(B) I3–
(C) IF5
(D) IF3
Answer: I3–.

4. In the chemical reaction K2Cr2O7 + aH2SO4 + bSO2——–> K2SO4 + Cr2(SO4)3 + CH2O a, b and c are
(A) 1,3,1
(B) 4,1,4
(C) 3,2,3
(D) 2,1,2
Answer: 1,3,1.

5. Oxidation number of sodium in sodium amalgam is
(A) +1
(B) 0
(C) – 1
(D) + 2
Answer: 0.

6. Which of the following compound cannot be oxidised by O3?
(A) Kl
(B) KMnO4
(C) K2MnO4
(D) FeSO4
Answer: KMnO4.

7. In alkaline solution KMnO4 reacts as follows 2KMnO4 + 2KOH —–> 2K2MnO4 + H2O + O Therefore, its equivalent weight will be
(A) 31.6
(B) 52.7
(C) 79.0
(D) 158.0
Answer: 158.0.

CBSE Class 11 Chemistry Chapter 8 Redox Reaction MCQs (SET E)

1. When SO, is passed in acidified potassium dichromate solution, the oxidation number of S is changed from
(A) + 4 to zero
(B) +4 to + 2
(C) + 4 to + 6
(D) + 6 to + 4
Answer: + 4 to + 6.

2. A compound of Xe and F is found to have 53.3% Xe (At. Mass = 133). Oxidation number of Xe in this compound is
(A) + 2
(B) 0
(C) + 4
(D) + 6
Answer: +6.

3. Find the option is not a redox reaction?
(A) H2 + Cl —> 2 HCl
(B) NaOH + HCl —> NaCl + H2O
(C) Photosynthesis
(D) Cell respiration
Answer: NaOH + HCl —> NaCl + H2O.

4. Redox reaction have no concern with
(A) Neutralization of acid bases
(B) Salt hydrolysis
(C) Esterification
(D) All of these
Answer: All of these.

5. n-factor of nitrobenzene in this process
(A) 3
(B) 6
(C) 2
(D) 4
Answer: 6.

6. What takes place in green plants which undergo reduction, the process of photosynthesis?
(A) Water
(B) CO2
(C) Protons
(D) Photons
Answer: CO2.

7. The ratio of the number of moles of KMnO4 and K2Cr2O7 required to oxidise 0.1 mol Sn2+ to Sn+4 in acidic medium
(A) 6: 5
(B) 5: 6
(C) 1:2
(D) 2: 1
Answer: 6: 5.

CBSE Class 11 Chemistry Chapter 8 Redox Reaction MCQs (SET F)

1. Oxidation number of Cr atom in CrO5 and K3CrO8 respectively
(A) + 6, + 6
(B) + 5, + 6
(C) + 6, + 5
(D) + 5, + 5
Answer: + 6, + 5.

2. Number of electrons involved in the reaction when 0.1 mol NH3 dissolved in water
(A) 2
(B) 0.4
(C) 0.9
(D) zero
Answer: zero.

3. The average oxidation state of chlorine in bleaching powder is
(A) – 1
(B) + 1
(C) Zero
(D) – 2 as well as + 2
Answer: zero.

4. For H3PO3 and H3PO4 the correct choice is
(A) H3PO3 is dibasic and reducing
(B) H3PO3 is dibasic and non-reducing
(C) H3PO4 is tribasic and reducing
(D) H3PO3 is tribasic and non-reducing
Answer: H3PO3 is dibasic and reducing.

5. M+3 ion loses 3e–. Its oxidation number will be
(A) 0
(B) +3
(C) +6
(D) –3
Answer: +6.

6. In the reaction Zn + 2H+ + 2Cl– → 2n2+ + 2Cl– + H2, the spectator ion is
(A) Cl–
(B) Zn2+
(C) H+
(D) All of these
Answer: Cl-.

7. The oxidation number of sulphur in H2S2O7 and iron in K4Fe(CN)6 is respectively
(A) +6 and +2
(B) + 2 and +2
(C) +8 and +2
(D) + 6 and +4
Answer:+6 and +2.

CBSE Class 11 Chemistry Chapter 8 Redox Reaction MCQs (SET G)

1. Oxidation number of oxygen in potassium super oxide (KO2) is
(A) –2
(B) –1
(C) –1/2
(D) –1/4
Answer: -1/2.

2. One mole of N2H4 loses 10 mol of electrons to form a new compound Y. Assuming that all nitrogen appear in the new compound, what is the oxidation state of N2 in Y? (There is no change in the oxidation state of hydrogen)
(A) +3
(B) –3
(C) –1
(D) +5
Answer: +3.

3. The oxidation number of sulphur in S8, S2, F2, H2S respectively, are
(A) 0, +1 and –2
(B) +2, +1 and –2
(C) 0, +1 and +2
(D) –2, +1 and –2
Answer: 0, +1 and –2.

4. For the reactions, C + O2 → CO2; ∆H = –393 J 2Zb + O2 → 2ZnO; ∆H = –412 J
(A) Carbon can oxidise Zn
(B) Oxidation of carbon is not feasible
(C) Oxidation of Zn is not feasible
(D) Zn can oxidise carbon
Answer: Zn can oxidise carbon.

5. In the reaction B2H6 + 2KOH + 2X → 2Y 6H2, X and Y are respectively
(A) H2, H3BO3
(B) HCl, KBO3
(C) H2O, KBO3
(D) H2O, KBO2
Answer: H2O, KBO2.

6. When MnO2 is fused with KOH, a coloured compound is formed, the product and its colour is
(A) K2MnO4, purple green
(B) KMnO4, purple
(C) Mn2O3, brown
(D) Mn3O4, black
Answer: K2MnO4, purple green.

7. The equivalent weight of phosphoric acid (H3PO4) in the reaction NaOH + H3PO4 → NaH2PO4 + H2O is
(A) 25
(B) 49
(C) 59
(D) 98
Answer: 98.

CBSE Class 11 Chemistry Chapter 8 Redox Reaction MCQs (SET H)

1. If 1.2 g of metal displace 1.12 litre hydrogen at normal temperature and pressure, equivalent weight of metal would be
(A) 24
(B) 12
(C) 1.2/11.2
(D) 1.2 × 11.2
Answer: 24.

2. The product of oxidation of I–with 𝑀𝑛𝑂4− in alkaline medium is
(A) 𝐼𝑂3−
(B) I2
(C) IO–
(D) 𝐼𝑂4−
Answer: 𝐼𝑂3−.

3. A compound is in its low oxidation state. Then it’s will be
(A) Highly acidic
(B) Highly basic
(C) Highest oxidising property
(D) Half acidic, half basic
Answer: Highly basic.

4. Sulphur has lowest oxidation number in
(A) H2SO3
(B) SO2
(C) H2SO4
(D) H2S
Answer: H2S.

5. Oxidation state of oxygen is −1 in the compound:
(A) NO2
(B) MnO2
(C) PbO
(D) Na2O2
Answer: Na2O2.

6. Oxidation numbers of Fe in Fe3O4 are:
(A) only 2
(B) 2.66
(C) only 3
(D) None of these
Answer: 2.66.

7. In nitric oxide (NO), the oxidation state of nitrogen is:
(A) – 2
(B) + 1
(C) – 1
(D) + 2
Answer:+2.

CBSE Class 11 Chemistry Chapter 8 Redox Reaction MCQs (SET I)

1. In which of the following oxygen shows −1 oxidation state?
(A) H2O2
(B) CO2
(C) H2O
(D) OF2
Answer: H2O2.

2. Oxidation state of oxygen in H2O2 is
(A) − 1
(B) + 2
(C) +1/2
(D) – 2
Answer: -1.

3. HCO^3− contains carbon in the oxidation state:
(A) +5
(B) +1
(C) +4
(D) zero
Answer:+4.

4. Oxidation state of oxygen atom in potassium superoxide (KO2) is:
(A) −1/2
(B) Zero
(C) +1/2
(D) −2
Answer: -1/2.

5. Which of the following reaction involves oxidation and reduction?
(A) NaBr + HCl ⟶ NaCl + HBr
(B) HBr +AgNO3 ⟶ AgBr + HNO3
(C) H2 + Br2 ⟶ 2HBr
(D) Na2O + H2SO4 ⟶ Na2SO4 + H2O
Answer: H2 + Br2 ⟶ 2HBr.

6. Oxidants are substances which:
(A) Show a decrease in their oxidation number during a change
(B) Gain electrons during a change
(C) Oxidise others and reduce themselves
(D) All of the above
Answer: All of the above.

7. Oxidation number of sulphur in Caro’s acid is
(A) + 6
(B) + 4
(C) + 8
(D) + 7
Answer: +6.

CBSE Class 11 Chemistry Chapter 8 Redox Reaction MCQs (SET J)

1. The oxidation number of sulphur in H2S2O8 is:
(A) + 2
(B) + 6
(C) + 7
(D) + 14
Answer:+6.

2. The oxidation number of P in KH2PO2 is :
(A) + 1
(B) + 3
(C) – 3
(D) + 5
Answer: +1.

3. Oxidation number of Fe in K3[Fe(CN)6] is:
(A) +2
(B) +3
(C) +4
(D) +1
Answer: +3.

4. The oxidation number of sulphur in S8, S2F2,H2S respectively are:
(A) 0, +1 and −2
(B) +2, +1 and −2
(C) 0, +1 and +2
(D) −2, +1 and −2
Answer: 0, +1 and −2.

5. Which of the following can give iodometric titration?
(A) Fe3+
(B) Cu2+
(C) Pb2+
(D) Ag2+
Answer: Cu2+.

6. Equal volumes of 1 M each of KMnO4 and K2Cr2O7 are used to oxidise Fe(II) solution in acidic medium. The amount of Fe oxidised will be
(A) More with KMnO4
(B) More with K2Cr2O7
(C) Equal with both oxidizing agent
(D) Cannotbe determined
Answer: Equal with both oxidizing agent.

7. In iodimetric titration, iodine is directly titrated against:
(A) Oxidising agent
(B) Reducing agent
(C) Both (B) & (A)
(D) None
Answer: Reducing agent.

8. In the reaction, the final oxidation state of oxidized element in the compound is 2Cu2+(aq) + 4I–
(aq) —> Cu2I2(s) + I2(aq)
(A) –1
(B) +1
(C) +2
(D) 0
Answer: +2.

We hope you liked our Class 11 Chemistry Chapter Chapter 8 Redox Reaction MCQs. If you have any queries regarding Class 11 Chemistry Chapter Chapter 8 Redox Reaction MCQs , drop a comment below and we will reply to you at the earliest.

Class 11 Chemical Bonding and Molecular Structure MCQs

CBSE Class 11 Chemistry Chapter 7 Ionic Equilibrium MCQs

CBSE Class 11 Chemistry Chapter 10 s-Block Elements MCQs

Redox Reactions Class 11 Notes Chemistry Chapter 8

Leave a Comment