CBSE Class 12 Chemistry Chapter 2 Solution MCQs with Answers

CBSE Class 12 Chemistry Chapter 2 Solution MCQs with Answers. These MCQs are prepared by our Class 12 Chemistry Expert. The Following MCQs of Solution Chapter are very important for Class 12 Board Exams 2022-23.

By practicing these MCQs of Class 12 Solution Chapter, Students will be able to understand this chapter very well. 
Want to score high in Class 12 Chemistry?
Here are Class 12 Chemistry Chapter 2 Solution MCQs with Answers.

CBSE Class 12 Chemistry Chapter 2 Solution MCQs with Answers (Set A)

1. If 22 g of benzene is dissolved in 122g of carbon tetrachloride, What will be the mass percentage of Carbon Tetrachloride? 
(A) 84.72% 
(B) 15.28% 
(C) 50% 
(D) 44%
Answer: 84.72%
2. Which of the following is an example of gaseous solution?
(A) Camphor in nitrogen gas
(B) Chloroform mixed with nitrogen gas
(C) Solution of hydrogen in palladium
(D) Both (A) & (B)
Answer: Both (A) & (B)

3. Molarity is expressed as
(A) L/mol
(B) Mol/L
(C) Mol/1000 g
(D) g/L
Answer: Mol/L

4. The unit of molality is
(A) mol L-1
(B) mol kg-1
(C) mol-1 L-1
(D) mol L
Answer: mol kg-1

5. Which of the following concentration units is independent of temperature?
(A) Normality
(B) Molarity
(C) Molality
(D) ppm
Answer: Molality

6. Two liquid A and B from ideal solution, The vapour pressure of liquid A and B is 200mm and 300mm Hg respectively, the total vapour pressure(P) of binary 
ideal solution may be 
(A) 150 mm 
(B) 334.5mm
(C) 185.2mm
(D) 240 mm
Answer: 240 mm

7. The relative lowering of vapour pressure of a dilute aqueous solution containing non-volatile solute is 0.0125. The molality of the solution is about
(A) 0.70
(B) 0.50
(C) 0.90
(D) 0.80
Answer: 0.70

8. Find elevation in boiling point of a solution obtained by dissolving 90 g of glucose in 200 g of water.(Kb of H2O = 0.52 K kg/mole)
(A) 2.6 K
(B) 5.3 K
(C) 1.3 K
(D) 4.2 K
Answer: 1.3 K

9. Find molar mass of a non-volatile solute whose 20 g 
on dissolving in 500 g of water produces a solution having boiling point = 105.2°C.
(A) 8 g mol–1
(B) 6 g mol–1
(C) 4 g mol–1
(D) 12 g mol–1
Answer: 4 g mol–1
10. Find the molality of an aqueous solution of urea which has a boiling point of 102.08°C. (Take Kb 0.52 K kg mol–1)
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Answer: 4
11. Find concentration of a non-electrolyte solute required
to lower the vapour pressure of a solvent by 20% in 
mole fraction assuming concentrated solution.
(A) 0.2
(B) 0.4
(C) 0.6
(D) 0.8
Answer: 0.2

12. A membrane which allows the movement of only solvent particles through it is called
(A) Animal membrane
(B) Plant membrane
(C) Semipermeable membrane
(D) Permeable membrane
Answer: Semipermeable membrane

13. When FeCl3 reacts with K4[Fe(CN)6] in aqueous 
solution blue colour of ferri ferrocyanide, 
Fe4[Fe(CN)6]3 is obtained. There are 0.1 M FeCl3
and 0.01 M K4[Fe(CN)6] solution are separated by a semi-permeable membrane as shown and osmosis occurs then
(A) blue colour is seen in side-B
(B) blue colour is seen in side-A
(C) blue colour is seen in both sides A and B
(D) no blue colour is seen in either side
Answer: no blue colour is seen in either side

14. The process of separating solvent from its solution by applying pressure greater than osmotic pressure is 
called
(A) fractional distillation
(B) condensation
(C) distillation
(D) reverse osmosis
Answer: reverse osmosis

15. Two solution having lesser value of osmotic 
pressure is called
(A) Hypotonic solution
(B) Hypertonic solution
(C) Isotonic solution
(D) Osmotic solution
Answer: Hypotonic solution

16. The osmotic pressure of a solution is 2 atm at 273 K then at 546 K, the osmotic pressure is
(A) 0.5 atm
(B) 1 atm
(C) 2 atm
(D) 4 atm
Answer: 0.5 atm
17. The osmotic pressure of 5% (w/v) solution of urea at 
27°C is
(A) 20.5 atm
(B) 10.5 atm
(C) 12.5 atm
(D) 15.5 at
Answer: 15.5 at

18. At a constant temperature, which of the following 
aqueous solutions will have the maximum vapour 
pressure?
(A) 1 molal NaCl (aq)
(B) 1 molar NaCl (aq)
(C) 1 molal H2SO4 (aq)
(D) 1 molar H2SO4 (aq)
Answer: 1 molal NaCl (aq)

19. Which one is a colligative property?
(A) Boiling point
(B) Vapour pressure
(C) Osmotic pressure (D) (D)Freezing
Answer: Boiling point

20. The van’t Hoff’s factor of K4[Fe (CN)6] assuming 
100% dissociation is:
(A) 5 
(B) 4 
(C) 11 
(D) 6
Answer: 5

CBSE Class 12 Chemistry Chapter 2 Solution MCQs with Answers (Set B)

1. 0.04 M Na2SO4 solution is isotonic with 0.1 M glucose at the same temperature. What is the
apparent degree of dissociation of Na2SO4?
(A) 0.25
(B) 0.50
(C) 0.75
(D) 0.85
Answer: 0.75

2. Mole fraction of gas in the solution is proportional to the partial pressure of the gas in vapour phase is given by
(A) Raoult’s law
(B) Ostwald’s law
(C) Distribution law 
(D) Henry’s law
Answer: Henry’s law

3. Gases like CO2, CH4,He and CO2 has (KH) are 0.413, 144.979 ,69.16 and 1.67. Which of the following gas will be more soluble in liquid?
(A) H2
(B) CO3
(C) He
(D) None
Answer: None

4. Increase in the solubility of gas in a liquid increases with
(A) Increase of temperature
(B) Amount of liquid taken
(C) Decreases in temperature
(D) Reduction of gas pressure solution
Answer: Increase of temperature

5. For different gases the correct statements about Henry’s constant 
is
(A) Solubility increases then KH increases
(B) Higher is KH at a given pressure, lower the solubility of the gas
(C) None
(D) KH value for all is same
Answer: KH value for all is same

6. At 293 K value of Henry constant for gases given. What is increasing order of solubility
He : 144 kbar, H2 : 69 kbar, 
N2 : 76 kbar, O2 : 34 kbar
(A) He= N2 = H2= O2
(B) None
(C) H2 >N2 >O2 > He
(D) He> O2 = N2 < H2
Answer: None

7. Qualitative analysis of a toxic gas as a H2S. What is the value of KH if H2S solubility in water is 0.195 at STP?
(A) 0.0263 bar
(B) 69.16 bar
(C) 192 bar
(D) 282 bar
Answer: 282 bar

8. At 298K a gas is bubbled through water then solution of gas of very dilution is obtained. Henry’s law constant for the gas is 100 k bar. Find the number of moles of gas dissolved in 1 litre of water if gas exerts a pressure of 1 bar
(A) 0.555
(B) 55.55 × 10-5
(C) 55.55 × 10-3
(D) 5.55 × 10-5
Answer: 5.55 × 10-5

9. If partial pressure of oxygen is 0.5 atm and KH = 1.4 × 10-3 mol/L/atm then at 298K how much oxygen is dissolved is dissolved in 100mL water?
(A) 22.4 mg
(B) 22.4 g
(C) 2.24 g
(D) 2.24 mg
Answer: 2.24 mg

10. O2 is bubbled through water at 293K. Assume that O2 exerts a partial pressure of 0.98 bar, find the solubility of O2 in g L-1
(Given:-KH is 34.84 K bar for O2)
(A) 0.05
(B) 0.08
(C) 0.07
(D) 0.01
Answer: 0.05

11. The statement “the relative lowering of the vapour pressure is equal to the ratio of moles of the solute to the total number of the moles in the solution” refers to
(A) Hess’s law
(B) Dalton’s law
(C) Raoult’s law
(D) Charles’ law
Answer: Raoult’s law

12. An ideal solution is prepared by mixing liquid A and B, the
(A) Enthalpy of mixing is zero
(B) Entropy of mixing is zero
(C) Free energy of mixing is zero
(D) None
Answer: Enthalpy of mixing is zero

13. Two liquids are mixed to form azeotropic mixture which has boiling point (B.P) lower than either of them, when it
(A) None
(B) Shows no deviation from Raoult’s law
(C) Shows positive deviation from Raoult’s law
(D) Is saturated
Answer: Shows positive deviation from Raoult’s law

14. The mixing of 30 mL chloroform and 50 mL acetone prepared a non ideal solution. The volume of 
mixture will be
(A) > 80 mL
(B) < 80 mL
(C) = 80 mL
(D) 80ml
Answer: < 80 mL

15. Azeotropic mixture are
(A) Constant temperature boiling mixture
(B) Those which boils at different temperatures
(C) Mixture of two solids
(D) None of the above
Answer: Constant temperature boiling mixture

16. An ideal solution is that which
(A) Obey Raoult’s law
(B) Shows positive deviation from Raoult’s law
(C) Shows negative deviation from Raoult’s law
(D) Has no connection with Raoult’s law
Answer: Obey Raoult’s law

17. If 10% w/w glucose solution given then Find mole fraction of glucose?
(A) 0.01
(B) 0.02
(C) 0.03
(D) 0.04
Answer: 0.01

18. Which of the following concentration factor is
affected by change in temperature?
(A) Molarity
(B) Molality
(C) Mole fraction
(D) Weight fraction
Answer: 

19. The vapour pressure of water depends upon:
(A) Surface area of container
(B) Volume of container
(C) Temperature
(D) All of these
Answer: Temperature

20. Van’t Hoff factor is equal of 3 of following dilute solutions, except:
(A) Na2SO4
(B) CaF2
(C) K3PO4
(D) (NH4)2CO3
Answer: K3PO4

CBSE Class 12 Chemistry Chapter 2 Solution MCQs with Answers (Set C)

1. When mercuric chloride is added to the aqueous solution of potassium iodide:
(A) the boiling point does not change 
(B) freezing point is raised
(C) the freezing point is lowered 
(D) freezing point does not change
Answer: freezing point is raised

2. The osmotic pressure of decimolar solution of urea 
at 27°C is:
(A) 3.40 atm
(B) 1.25 atm
(C) 2.46 atm
(D) 5.0 atm
Answer: 3.40 atm

3. Solubility of a gas decreases in a liquid by:
(A) increase of temperature
(B) cooling
(C) increasing pH
(D) decreasing pH
Answer: increase of temperature

4. The molarity of H2SO4 solution (Given:-density 1.84 g/cc) at 35°C and contains 98% by 
weight is:
(A) 1.84 M 
(B) 18.4 M
(C) 20.6 M
(D) 24.5 M
Answer: 18.4 M

5. A solution of glucose (C6H12O6 ) is isotonic with 4 g of urea (NH2–CO–NH2 ) per liter of solution. The
concentration of glucose is:
(a) 4 g/ l
(b) 8 g/ l
(c) 12 g/ l
(D) none
Answer: 12 g/ l

6. A complex containing K+, Pt(IV) and Cl– is 100% ionised giving i = 3. Thus, complex is
(a) K2 [PtCl4]
(b) K2 [PtCl6]
(c) K3 [PtCl5]
(d) K[PtCl3]
Answer: K2 [PtCl6]

7. For 0.1 M Ba(NO3)2 ,what is van’t Hoff factor
solution is 2.74. The degree of dissociation is
(a) 91.3%
(b) 87%
(c) 100%
(d) 74%
Answer: 87%

8. Which has the equal boiling point ?
A. 0.1 M Na2 SO4
C. 0.1 M C6H12O6
 (glucose)
B. 0.1 M MgCl2
D. 0.1 M Al (NO3)3
(a) (A) and (B)
(b) (B) and (C)
(c) (C) and (D)
(d) None of these
Answer: (A) and (B)

9. When 5.0 gram of BaCl2 is dissolved in water to have 10^6 gram of solution. The concentration of solution is:
(a) 2.5 ppm
(b) 5 ppm
(c) 5M
(d) 5 gm L–1
Answer: 5 ppm

10. Which of the following is less than zero for ideal solutions?
(a) ∆Hmix
(b) ∆Vmix
(c) ∆Gmix
(d) ∆Smix
Answer: ∆Gmix

11. What is the molarity of H2 SO4 solution that has a density of 1.84 gm/cc at 350C and contains 98% by weight:
(a) 4.18 M
(b) 8.14 M
(c) 18.4 M
(d) 18 M
Answer: 18.4 M

12. A 5% solution of canesugar (mol. wt. =342) is isotonic
with 1% solution of a substance X . The molecular weight
of X is
(a) 34.2
(b) 171.2
(c) 68.4
(d) 136.8
Answer: 68.4

13. The value of osmotic pressure of a 0.2 M aqueous solution
at 293K is
(a) 8.4 atm
(b) 0.48atm
(c) 4.8 atm
(d) 4.0 atm
Answer: 4.8 atm

14. Van’t Hoff factor of Ca(NO3 )2 is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Answer: 3

15. The amount of anhydrous Na2CO3
 present in 250 ml of
0.25 M solution is
(a) 225 g
(b) 66.25 g
(c) 6.0 g
(d) 6.625 g
Answer: 6.625 g

16. How many litres of 
10 N solution can be prepared, when 63gm of oxalic acid is given?
(a) 100 litre
(b) 10 litre
(c) 1 litre
(d) 1000 litre
Answer: 10 litre

17. A Compound in benzene has mole fraction of solute equal to 0.2 and an molal solution is X. The value of X is
(a) 14
(b) 3.2
(c) 4
(d) 2
Answer: 3.2

18. The molarity of pure water is
(a) 55.6
(b) 5.56
(c) 100
(d) 18
Answer: 55.6

19. 4.0 gm of NaOH are contained in one decilitre of solution.
Its molarity would be
(a) 4 M
(b) 2 M
(c) 1 M
(d) 1.5 M
Answer: 1 M

20. In 1000 ml of 3 molar solution, then find number of moles of KCL
is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 1.5
Answer: 3
21. All form ideal solution except
(a) C2H5Br and C2H5I
(b) C2H5Cl and C6H5Br
(c) C6H6 and C6H5CH3
(d) C2H5I and C2H5OH
Answer: C2H5I and C2H5OH

We hope so you liked our Class 12 Chemistry Chapter 2 Solution MCQs with Answers.

Class 12 Chemistry Links:

Leave a Comment