CBSE Class 7 Science Chapter 1: Nutrition in Plants MCQs

CBSE Science Class 7 Chapter 1: Nutrition In Plants MCQs with answers. These MCQs of science Chapter 1 are prepared per the latest exam pattern of Class 7 issued by CBSE.

Students can go through these MCQs of Class 7 Science Chapter 1: Nutrition in Plants to prepare for their exams. In addition, these MCQs will be beneficial to enhance your knowledge about different concepts in the Nutrition in Plants Chapter. So have a glance over the following MCQs and good luck!

CBSE Class 7 Science Chapter 1: Nutrition in Plants MCQs 

Topic 1- Introduction to Nutrition and Nutrition in Plants

1. The process involved in taking food and its utilization by an organism is known as ______. 
(a) Nutrition
(b) Photosynthesis
(c) Respiration
(d) Digestion
Answer: Nutrition.

2. Which of the following options can be considered in insoluble form?
(a) Vegetables
(b) Apple
(c) Water
(d) Both a and b
Answer: Both a and b.

3. Which energy is stored in the food material?
(a) Solar energy
(b) Chemical energy
(c) Physical energy
(d) Light energy
Answer: Chemical energy.

4. _____ is the ultimate source of energy for all living organisms.
(a) land 
(b) Sun
(c) Water
(d) Food
Answer: Sun.

5. Which of the following nutrients is a component of food?
(a) Water
(b) Protein
(c) Vitamin
(d) All of these
Answer: All of these.

6. ______ is a source of energy for all living organisms?
(a) Water
(b) Food
(c) Wood
(d) Both a and b
Answer: Both a and b.

7. We all need _____ to perform various activities.
(a) Fruits
(b) Water
(c) Energy
(d) Sunlight
Answer: Energy.

8. Food is broken down into _____ and  _____ molecules inside our bodies.
(a) Smaller and insoluble 
(b) larger and soluble
(c) Smaller and soluble
(d) Large and insoluble
Answer: Smaller and soluble.

9. What is released when smaller molecules react with oxygen inside the cell?
(a) Hydrogen
(b) Light
(c) Energy
(d) Methane
Answer: Energy.

10. _____ is the primary source of energy.
(a) Water 
(b) Oxygen
(c) Sunlight
(d) Food
Answer: Food.

11. By which of the following ways does food helps living organisms?
(a) Helps in growth
(b) By providing energy
(c) Helps in reproduction
(d) All of these
Answer: All of these.

CBSE Class 7 Science Chapter 1: Nutrition in Plants MCQs 

Topic 2Modes of nutrition
1. What does auto means in autotrophs?
(a) Other
(b) Self 
(c) Light
(d) Nourishment
Answer: Self.
 
2. What does troph means in heterotrophs?
(a) Starvation
(b) Nourishment
(c) Other
(d) Self
Answer: Nourishment.

3. The green plant or the animal which provides the food is called_______.
(a) Insect
(b) Host
(c) Parasite
(d) Picher plant
Answer: Host.

4. Which of the following can be included under the mode of saprophytic nutrition?
(a) Mistletoe
(b) Mushroom
(c) Lichen
(d) Fungi
Answer: Mushroom.

5. Which of the following is partially parasitic?
(a) Lichen
(b) Apodanthes
(c) Mistletoe
(d) Fungi
Answer: Mistletoe.

6. Which of the following food items is not derived from plants?
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Cheese
(d) Fruits
Answer: Cheese.

7. Which one of the following cannot be categorized under heterotrophs?
(a) Lion
(b) Non-green plants 
(c) Human beings
(d) None of these
Answer: None of these.

8. Which one of the following is the largest flower in the world?
(a) Rafflesia 
(b) Iris
(c) Daffodils
(d) Orchid
Answer: Rafflesia.

9. Which of the following is the category of the nutrition mode used by most green plants?
(a) Autotrophic nutrition
(b) Saprophytic nutrition
(c) Heterotrophic nutrition
(d) Insectivorous nutrition
Answer: Autotrophic nutrition.

10. Which of the following is not a nutrition mode in most of green plants?
(a) Parasitic nutrition
(b) Heterotrophic nutrition
(c) Autotrophic nutrition
(d) Both a and b
Answer: Both a and b.

11. Autotrophs are known as _____ of food.
(a) Eliminators
(b) Producers
(c) Abolishers
(d) Eradicators
Answer: Producers.

12. The mode of nutrition in autotrophs is known as ______.
(a) Autotrophic nutrition
(b) Heterotrophic nutrition
(c) Saprophytic nutrition
(d) Symbiotic nutrition
Answer: Autotrophic nutrition.

13. The mode of nutrition in heterotrophs is known as _______.
(a) Parasitic nutrition
(b) Insectivorous nutrition
(c) Heterotrophic nutrition
(d) Autotrophic nutrition
Answer: Heterotrophic nutrition.

14. Which of the following is a type of heterotroph?
(a) Carnivores
(b) Herbivores
(c) Omnivores
(d) All of these
Answer: All of these.

15. Which of the following comes under the category of herbivores?
(a) Grasshopper
(b) Jackal 
(c) Hawk
(d) None of these
Answer: Grasshopper

16. Which of the following is an example of carnivores?
(a) Sparrow
(b) Mynah
(c) beer
(d) Hawk
Answer: Hawk.

17. Which of the following is an example of Omnivores?
(a) Ant 
(b) Lizard
(c) Camel
(d) Jackal
Answer: Ant.

18. Which of the following is obtained from plants?
(a) Cheese
(b) Pulses
(c) Curd
(d) None of these
Answer: Pulses.

19. Cuscuta (Amarbel) is an example of ______.
(a) Partially parasitic
(b) Totally parasitic
(c) Autotrophs  
(d) heterotrophs
Answer: Totally parasitic.
 
20. Saprophytes are also known as_______.
(a) Saprophytic
(b) Saprotrophs
(c) Symbiosis
(d) Both a and b
Answer: Both a and b.

21. Which of the following is an example of non-green plants?
(a) Fungi
(b) Certain bacteria
(c) Mistletoe
(d) Both a and b
Answer: Both a and b.

22. Saprotrophs secrete digestive juices on the dead and decaying matter and convert them into ______.
(a) Food 
(b) Solution
(c) Chemical energy
(d) None of these
Answer: Solution.

23. ______ is a group of plants having a composite thallus consisting of an alga and a fungus.
(a) Mistletoe
(b) Lichens
(c) Picher plant
(d) Bread mould
Answer: Lichen.

24. Lichens act an indicator of _______.
(a) Air pollution
(b) Noise pollution
(c) Water pollution
(d) Land pollution
Answer: Air pollution.

25. Parasitic plants are also known as ______.
(a) Parasites
(b) Saprophytes
(c) Insectivorous
(d) Symbiotic
Answer: Parasites.

26. Name the two types of parasitic plants.
(a) Cuscuta, Mistletoe
(b) Partially, Totally
(c) Fungi, Lichen
(d) Fungus, Alga
Answer: Partially, Totally.

27. The plants which make a part of their food themselves by photosynthesis but derive other components such as water, minerals, etc., of food from the host plant are called _______.
(a) Totally parasitic
(b) Partial parasitic
(c) Null parasitic
(d) Certain bacteria
Answer: Partial parasitic.

28. What is insectivorous nutrition?
(a) The mode of nutrition in which green plants make their food but depend on insects for nitrogenous food
(b) The mode of nutrition in which green plants do not make their food but depend on insects for food
(c) The two plants which live together as parts of the same plant and mutually help each other 
(d) None of the above
Answer: The mode of nutrition in which green plants make their food but depend on insects for nitrogenous food.

CBSE Class 7 Science Chapter 1: Nutrition in Plants MCQs 

Topic 3 Photosynthesis

1. What does the photo mean in photosynthesis?
(a) Water
(b) Light
(c) Oxygen
(d) Air
Answer: Light.

2. What does synthesis mean in photosynthesis?
(a) To lose 
(b) To make 
(c) Sunlight
(d) Chlorophyll
Answer: To make.

3. Which of the following is produced in green plants during photosynthesis?
(a) Nitrogen
(b) Carbon dioxide
(c) Oxygen
(d) Hydrogen
Answer: Oxygen.

4. When light energy and water interact with each other, it produce _____ energy?
(a) Solar energy
(b) Thermal energy
(c) Chemical energy
(d) Both a and b
Answer: Chemical energy.

5. When chemical energy and carbon dioxide meet each other, the end product formed is ______.
(a) Oxygen
(b) Starch
(c) Sugar
(d) Solar energy
Answer: Sugar.

6. Chlorophyll is present mainly in ______.
(a) Roots
(b) Branches
(c) Leaves
(d) Stem
Answer: Leaves.

7. The outside temperature does not affect the ______ rection markedly.
(a) Light reaction
(b) Dark rection
(c) Both a and b
(d) None of the above
Answer: Light reaction.

8. Green plants make their food in the presence of chlorophyll and______.
(a) Water
(b) Carbon dioxide
(c) Sunlight
(d) All of the above
Answer: All of the above.

9. Plants absorb water and minerals mainly through their ______.
(a) Stem
(b) Root
(c) Seeds
(d) Branch
Answer: Root.

10. The synthesized food is distributed among the different parts of ______.
(a) Human beings
(b) Animals
(c) Plants
(d) Both a and b
Answer: Plants.

11. During photosynthesis, green plants take carbon dioxide through their ______.
(a) Tiny pores
(b) Stem
(c) Roots
(d) Branches
Answer: Tiny pores.

12. The tiny pores under the surface of the leaves are called ______.
(a) Midrib
(b) Stomata
(c) Veins
(d) Nodes
Answer: Stomata.

13. Which of the following can synthesize its food?
(a) Human beings
(b) Animals
(c) Plants
(d) Both a and b
Answer: Plants.

14. How does light intensity affects photosynthesis?
(a) More is the intensity of the light, the more is the rate of photosynthesis
(b) Less is the intensity of light, the more is the rate of photosynthesis
(c) More is the intensity of the light, the less is the rate of photosynthesis
(d) None of these
Answer: More is the intensity of light, the more is the rate of photosynthesis.

15. The blue and red regions of the visible light are most _____ for photosynthesis.
(a) Ineffective 
(b) Effective 
(c) Weak
(d) None of the above 
Answer: Effective.

16. How does carbon dioxide effect photosynthesis?
(a) Poor availability of carbon dioxide lowers the rate of photosynthesis
(b) Higher availability of carbon dioxide lowers the rate of photosynthesis
(c) Poor availability of carbon dioxide increases the rate of photosynthesis
(d)None of these
Answer: Poor availability of carbon dioxide lowers the rate of photosynthesis.

17. Which of the following statement is correct?
(a) Higher water availability increases the rate of photosynthesis
(b) Higher availability of water decrease the rate of photosynthesis
(c) Poor availability of water increases the rate of photosynthesis
(d) Higher availability of water doesn’t affect the rate of photosynthesis.
Answer: Higher availability of water increases the rate of photosynthesis

18. Which of the following factors affect the process of photosynthesis?
(a) Chlorophyll level in the leaf
(b) Internal structure of the leaf
(c) Age of the leaf 
(d) All of these
Answer: All of these

19. How does the higher rate of carbon dioxide affects photosynthesis?
(a) Increases the rate of photosynthesis
(b) Decreases the rate of photosynthesis
(c) The rate of photosynthesis remains constant
(d) None of the above
Answer: Increases the rate of photosynthesis.

20. Plants get carbon dioxide from ______.
(a) Hydrosphere
(b) Lithosphere
(c) Atmosphere
(d) Both a and b
Answer: Atmosphere.

21. Plants mostly get water from _____ through _____.
(a) Stem, roots
(b) Roots, soil
(c) Leaves, soil
(d) Soil, roots
Answer: Soil, roots.

22. Lower availability of sunlight ______ the rate of photosynthesis.
(a) Decreases
(b) Increases
(c) Does not affect
(d) None of the above
Answer: Decreases.

23. Name the place in the green plant where photosynthesis takes place.
(a) Chloroplast
(b) Ribosome
(c) Cytoplasm
(d) Nucleus
Answer: Chloroplast.

24. Which of the following is the most effective light for photosynthesis?
(a) Yellow and green
(b) Blue and green
(c) Blue and red 
(d) Red and Black
Answer: Blue and red.

25. The rate of photosynthesis depends on _______.
(a) Nature of light
(b) Intensity of light
(c) Level of Carbon Dioxide
(d) All of the above
Answer: All of the above.

26. Which of the following gas is used in photosynthesis?
(a) Hydrogen
(b) Nitrogen
(c) Carbon dioxide
(d) Oxygen
Answer: Carbon dioxide.

27. The cell is enclosed by a thin layer known as ______.
(a) Cell membrane
(b) Cytoplasm
(c) Vacuole
(d) Nucleus
Answer: Cell membrane.

28. How do desert plants with spine-like leaves complete the process of photosynthesis?
(a) With the help of green stems
(b) With the help of roots
(c) With the help of the tip of their spines
(d) Both a and b 
Answer: With the help of their green stems.

29. The presence of the following substance indicates the occurrence of photosynthesis in the leaves:
(a) Calcium
(b) Sulphur
(c) Iron
(d) Starch
Answer: Starch.

30. Out of the following options, the process of photosynthesis takes least part in :-
(a) Green leaves
(b) Dead leaves with little green parts
(c) Dead leaves with no green parts
(d) Both b and c
Answer: Dead leaves with no green parts.

CBSE Class 7 Science Chapter 1: Nutrition in Plants MCQs 


Topic 4 Replenishment of Nutrients in the Soil

1. Which of the following is a significant nutrient in the soil for the growth of plants?
(a) Carbohydrate
(b) Fat
(c) Calcium
(d) Protein
Answer: Calcium.

2. Plants get their mineral nutrients from ______.
(a) Roots
(b) Sunlight
(c) Water
(d) Soil
Answer: Soil.

3. Plants get ______ to prepare proteins needed for their growth.
(a) Hydrogen
(b) Oxygen
(c) Nitrogen
(d) Carbon dioxide
Answer: Nitrogen.

4. The other elements present in proteins are derived from the ______.
(a) Light
(b) Water
(c) Soil 
(d) None of these
Answer: Soil.

5. How can we enhance the level of nutrients and minerals in the soil?
(a) By adding fertilizers to the soil
(b) By adding manure to the soil
(c) By avoiding the use of fertilizers and manure
(d) Both a and b
Answer: Both a and b.


We hope that above MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants will help you. MCQs Questions for Class 7 Science Chapter 2 are coming soon! Thank you!

Leave a Comment