India Size and Location Extra Questions Class 9 Geography Chapter 1

India Size and Location Extra Questions CBSE Class 9 Geography Chapter 1. Extra Questions of Class 9 Geography Chapter 1 are prepared by our Expert Teachers. Students can go through these extra Questions of India Size and Location Chapter to check their preparation level.

Want to score high in Class 9 Social Science?
Refer Our Class 9 Social Science Notes.


India Size and Location Class 9 Extra Questions consists of:
1) India Size and Location Class 9 Short Questions Answers
2) India Size and Location Class 9 Long Questions Answers

India Size and Location Class 9 Extra Questions Very Short Answer Type Questions

1) What is the easternmost longitude of India?
Answer: 97°25’E.

2) Which latitude isolates India into almost two equal parts.
Answer: Tropic of Cancer (23°30’N).

3) Name any two northern neighbours of India. 
Answer: China and Nepal.

4) Name the island group of India lying south of the Arabian Sea. (CBSE 2013)
Answer: The Lakshadweep Islands.

5) What is the India’s total landmass area?
Answer: 3.28 million square km.

6) What percent of the world’s land area is with India?
Answer: 2.42 %.

7) When was Suez Canal publicly opened?
Answer: In 1869.

8) Uttarakhand, Uttar Pradesh, Bihar, West Bengal and Sikkim share an international boundary with which country?
Answer: Nepal.

9) How much distance has been reduced between India and Europe by developing the Suez canal?
Answer: 7000 Km.

10) Which state in India has the longest coastline?
Answer: Gujarat.

11) Which place in India is situated on three seas?
Answer: Kanyakumari. The Seas are – the Arabian Sea, the Indian Ocean and the Bay of Bengal.

12) Jammu and Kashmir Punjab, Rajasthan and Gujarat share international boundary with which country?
Answer: Pakistan.

14) Why is India called a subcontinent?
Answer: India is called a Subcontinent because of its vastness and distinct Physical and Cultural identity.

14) The Tropic of Cancer doesn’t pass through:
a) Rajasthan
b) chhatisgarh
c) Mizoram
d) Tripura
Answer: Mizoram.

15) Name the large shallow Bay which separates India and Sri Lanka.
Answer: Gulf of Mannar.

16) Name any four States through which the Tropic of Cancer passes.
Answer: Gujarat, Rajasthan, Madhya Pradesh and Jharkhand.

17) Does India share its international boundary with Afghanistan?
Answer: Yes.

18) Which is largest country in the world?
Answer: Russia.

India Size and Location Class 9 Extra Questions Long Answer Type Questions


1) When the Sun rises in Itanagar, it is still night in Porbandar. Why? Give any two reasons.
Answer: i) The longitudinal extent is about 30°, meaning about 30 longitudes pass from east to west through India.

ii) There is a time difference of 4 minutes between two consecutive longitudes. Hence, time difference between the two secessive longitudes is 30 x 4 = 120 Mins = 2 Hours.

2) How did India’s contact with the rest of world contribute to the exchanging of ideas and commodities? Explain.
Answer: i) The ideas of the Upanishads, Ramayana, Gita, etc., have came known to the world.

ii) The Indian Numerals and decimal system long back crossed the border. The Arabs took these ideas to Europe.

iii) Our old landroutes contributed to the exchanging of ideas and commodities since ancient times.

3) Why has India adopted a standard meridian of India with an odd value of 82°30’E?
Answer: Because it divides by 7°30′, a standard adopted by almost all the countries of the World. It lies almost in the middle of India, and as such, it suits us the most.

4) Explain why Ahmedabad and Kolkata can see the noon sun exactly overhead in a year but not Delhi?
Answer: Ahmedabad has a latitude of 23°N, Kolkata has a latitude of 22.5°N, and Delhi has a latitude of 28°N. This means that the first two cities lies within the Tropic of Cancer. The Tropic of Cancer is a circle of latitude on the earth that marks the sun’s apparent position at the Northern solstice. Thus, Sun is not directly overhead in Delhi.

5) Why is Indian Ocean named after India? Give three reasons.
Answer: i) India has a long coastline on Indian Ocean.

ii) India has a Central location in Asia.

iii) Deccan Plateau extends into the Indian Ocean.

6) Write a note on the location and size of India?
Answer
Location: i) India is a vast country in the eastern hemisphere.

ii) The mainland has latitudes 68°7’E and 97°25’E.

Size:
i) landmass of India = 3.28 million sq. km.

ii) length of coastline including islands = 7516.6 km and a land boundary of India = 15200 km.

7) What is the latitudinal extent of India? What are its implications?
Answer: The Indian Union is situated between about 8°4’N and 37°6’N.
Implications:
i) The southern part of India gets more temperature from the Sun than the northern parts.

ii) Southern parts of India experience less Annual rainfall than Northern parts.

8) How India’s longitudinal extent is helpful for India?
Answer: i) India’s geographical location is favourably essential for maritime trade.

ii) Due to its central location in eastern hemisphere, India lies on major trade routes.

iii) It has helped establish close cultural and commercial contacts with Asian countries.

9) Why is the difference between the durations of day and night hardly felt at Koodankulam but not in Kashmir?
Answer: i) Koodankulam is just 9° away from equator. As the equator receives the direct sunrays.

ii) There would not be hardly any difference between day and night, whereas Kashmir is 37° away from the equator. So, the difference between the duration of day and night is about 5 hours.

10. State the reason for time lag between sunrise on the easternmost and the westernmost horizons of India.
Answer: (i) The easternmost longitude in Arunachal Pradesh (in India) is 97°25’E. (ii) The westernmost longitude in Gujarat (of India) is 68°7’E. 
(iii) Thus, the longitudinal extent is about 30°, it
means about 30 longitudes pass from east
to west through India. 
(iv) There is a time difference of 4 minutes
between the two consecutive longitudes. The time difference between 30 longitudes
is 30 X 4 = 120 min. or 2 hrs.

As a result, there is a time difference of two
hours in local time between Arunachal Pradesh and Gujarat.

Related Article:

We hope that India Size and Location Class 9 Extra Questions will help you for preparing class 9 exams. 

Leave a Comment